Civilingenjörsstudenter fick en kreativ start på sin utbildning på Makerspace

Tue 05 Sep 2023 12:49

De nya civilingenjörsstudenterna på Teknisk fysik och Elektroteknik deltog på en workshop förberedd av Makerspace och Technichus. Studenterna skulle i mindre grupper lösa ett fiktivt problem med hjälp av elektronik, programmering och kreativitet.

En person som arbetar med elektronik
Foto: Elin Larsson

Vi terminsstarten fick civilingenjörsstudenterna chansen att vara med på en workshop för hos Makerspace. Syftet med workshopen är att stärka studenternas sammanhållning, ge en bra introduktion till problemlösning och samtidigt vara underhållande och roligt för studenterna.

Att lösa problem på kreativa och nya sätt är ju en ingenjörs vardag, och att på första veckan på sin utbildning få prova på en sådan övning var uppskattat. Lösningarna på att ta sig hem till jorden med ett rymdskepp som tappat orienteringen var både roliga och oväntade, säger Henrik Andersson, programansvarig lärare.

David Gisselman arbetar som Utvecklingsansvarig på Technichus och sitter med i samarbetsforumet mellan Makerspace och Technichus, ett samarbete inom ramen för Mittuniversitetet med fokus på strategier likt denna workshop som egentligen var ett pilotprojekt tillsammans med programansvariga. Workshopen är framtagen utifrån identifierade utmaningar samt vilka värden man vill skapa. 

Vi utformade en aktivitet som skulle syfta till att uppfylla att det bland annat skulle vara en rolig upplevelse men också ge en känsla för vad man behöver kunna för programmet man precis börjat läsa. Men samtidigt erbjuda en lekfull och innovativ upplevelse i miljön på Tvätteriet/Makerspace, säger David Gisselman, Utvecklingsansvarig på Technichus.

Vi pratade även med två av studenterna som deltog på workshopen, vi välkomnar Freja och Reedo till Mittuniversitetet!

Kvinna i vit t-shirt står framför en blå rollup med texten

Namn: Freja Lagg Jensen

Ålder: 31 år

Kommer ifrån: Stockholm, men född och uppväxt i Örebro

Program: Första året på Civilingenjör i elektroteknik

Hur har dagen varit? Har det varit kul och vad har ni fått göra?
Jättekul! Nu har vi fått en introduktion här i Makerspace, men något sådant hade jag inte fått uppleva på KTH. Det kanske finns något liknande där också, men det var kul att det fanns här! Det har varit väldigt trevligt än så länge, vi har blivit väl bemött av Studentkåren och insparken som vi är mitt i! Ett väldigt trevligt universitet helt enkelt.

Läs hela intervjun med Freja här!

 

Kille i blå hoodie står framför en rollup

Namn: Reedo Hamad Subhato

Ålder: 20 år

Kommer ifrån: Stockholm

Program: Första året på Civilingenjör i Teknisk Fysik

Varför valde du det programmet och Mittuniversitetet?
Jag valde det här programmet för att jag är väldigt intresserad av matte och fysik, och jag valde Mittuniversitetet för att jag vet att denna skola är väldigt känd för att vara mycket inriktad inom vetenskap. Den har väldigt många inriktningar på Civilingenjörsprogrammen och teknisk fysik var en av inriktningarna!

Läs hela intervjun med Reedo här!


Recommended

The page was updated 9/5/2023