Att koppla upp en gruva mot framtiden - Peter Burman, Boliden

Djupt nere i marken, i en fuktig miljö med stora maskiner och kraftfulla bergssprängningar. Hur lyckas man koppla upp en tuff gruvmiljö och vilka möjligheter skapar det? Peter Burman, programansvarig för Bolidens gruvautomationsprogram, berättar mer om de utmaningar som projektet har handskats med och vilka möjligheter Internet of Things skapar för den industriella utvecklingen.

Peter Burman Boliden

Att koppla upp en gruva mot framtiden

Peter Burman, projektledare för gruvautomationsprogrammet på Boliden

 

Boliden var först i världen med att använda trådlösa nätverk i sina gruvor för röstsamtal och 3D positionering. Deras svenska gruvor har idag full utbyggda trådlösa nätverk med positioneringssystem som gör det möjligt att bestämma positionen för alla fordon, personer och utrustningar nere i gruvan vilket skapar en säkrare arbetsmiljö. Peter Burman är programansvarig för Gruvautomationsprogrammet på Boliden och ansvarar för pilotprojektet ”Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining” som siktar på att koppla upp gruvorna till 5G. En av de stora fördelarna med 5G är att responstiden kortas vilket skapar bättre möjligheter för fjärrstyrning och automation. Det kan leda till en säkrare arbetsmiljö där riskfyllda arbetsmoment kan utföras av robotar istället för människor.

På denna programpunkt berättar Peter mer om de utmaningar som projektet har handskats med och vilka möjligheter Internet of Things skapar för den industriella utvecklingen.