Cicilia Viberg ska forska om nutida sydsamisk andlighet
"Jag vill undersöka nutida sydsamisk andlighet som något mer och något bredare än enbart kyrklig tro, särskilt hur andligheten relaterar till sydsamiska världsåskådningar och relationer till natur och mark", säger hon.
Idag tillträder Cicilia Viberg som doktorand vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap. Doktorandtjänsten finansieras av Härnösands stift som en del av Svenska kyrkans försoningsprocess med det samiska samhället. Stiftet önskar bidra till forskning med sydsamisk tematik som kan stärka, bevara och utveckla det samiska samhället. Sådan forskning har efterfrågats av det samiska samhället samtidigt som den knyter an till Mittuniversitetets pågående satsning på utbildning och forskning med samisk relevans. Handledare är docent i sociologi Karin Jarnkvist och biträdande handledare är docent i historia Carola Nordbäck.
Buerie båeteme Gaskeuniversiteetese Cicilia! Berätta lite om dig själv och din bakgrund!
"Jag härstammar från Bergsjö i Nordanstigs kommun. Efter mina kandidatstudier i sociologi vid Umeå universitet landade jag i Sundsvall där jag nu bor sedan fyra år tillbaka. Under dessa år har jag studerat vid Mittuniversitetets magisterprogram i sociologi med inriktning forskning samt satt ihop en masterexamen i sociologi bestående av fristående kurser. Inom ramen för min utbildning har jag studerat inom en rad olika ämnen så som genusvetenskap, miljöhumaniora och statsvetenskap."
"Mina forskningsintressen är relativt breda men de kan sammanfattas som att de alla faller inom ramen för makt och motstånd. Jag brinner överlag för frågor om ojämlikhet, diskriminering och andrifiering samt de sätt på vilka människor utmanar och motarbetar sådanna orättvisor. För mig är forskning ett verktyg för förändring och det är det som har drivit mig i mina studier och som även drivit mig till denna doktorandtjänst."
"Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av urfolksfrågor, ett intresse som jag akademiskt har fördjupat genom studier som berört bland annat Sveriges historiska behandling av samer, urfolks världsåskådningar, epistemologi och ontologi samt urfolksforskning. För mig är denna doktorandtjänst en möjlighet att bidra till ett större ändamål, det vill säga Svenska kyrkans försoningsarbete, samt ett sätt på vilket jag hoppas att jag som icke-same kan använda mina resurser till att lyfta samiska röster och intressen."
Berätta lite om ditt forskningsprojekt! Vad är det du ska undersöka och hur ska du gå
till väga?
"Mitt forskningsprojekt är ännu på ett idéstadium. Eftersom jag själv inte har någon samisk bakgrund är det extra viktigt för mig att jag utformar ett forskningsprojekt i samråd med personer av samisk härkomst. Jag strävar efter att ha en kontinuerlig dialog med personer ur det sydsamiska samhället genom hela forskningsprocessen, rörande alla delar så som utformningen av studien, insamlandet och tolkning av material samt presentationen av resultaten. Därmed förbehåller jag mig att presentera hur forskningsarbetet rent praktiskt kommer att gå till tills dess att denna dialog är påbörjad, vilket innebär att beskrivningen av min forskningsidé ska läsas som just detta – en idé.
Det som kan sägas hittills är att mitt forskningsprojekt är en del av Svenska kyrkans försoningsprocess gentemot det samiska samhället. En aspekt av detta försoningsarbete syftar till att synliggöra samisk andlighet och teologi, något som redan har påbörjats inom ramen för försoningsprocessen. Dock har kritik riktats mot det faktum att utvecklingen av samisk teologi hittills främst har skett genom dialog med samer som själva är medlemmar i Svenska kyrkan. Då Svenska kyrkans agerande gentemot samerna har påverkat hela det samiska samhället, inte enbart kyrkligt engagerade samer, ser jag ett behov av att bredda perspektiven rörande samisk teologi.
Mitt forskningsprojekt fokuserar därför i skrivande stund på det övergripande problemområdet “nutida sydsamisk andlighet och dess funktioner”, och jag vill i detta projekt inkludera röster från en bredare grupp samer, även från personer som står utanför Svenska kyrkan. Jag vill undersöka nutida sydsamisk andlighet som något mer och något bredare än enbart kyrklig tro, särskilt hur andligheten relaterar till sydsamiska världsåskådningar och relationer till natur och mark, något som lyfts fram som särskilt viktigt för Svenska kyrkans utveckling av samisk teologi. På så vis hoppas jag kunna bidra till utarbetandet av en samisk teologi som är konkret baserad på och förankrad i samisk tro, identitet och erfarenheter. Det övergripande målet med mitt forskningsprojekt är därmed att bidra med kunskap och vägledning för hur Svenska kyrkan kan arbeta med och förhålla sig till samisk andlighet på ett sätt som centrerar samiska perspektiv och livsvillkor."
Kontakt

