Interreg‑projektet Ny kunskap om sydsamisk historia ‑ Samverkan mellan akademisk och traditionell urfolkskunskap
Samer har alltid rört sig sömlöst över det sydsamiska området. Historisk och arkeologisk forskning behöver därför bedrivas gränsöverskridande i Norge och Sverige för att ha förutsättningar att förstå den sydsamiska historien. Därför har Mittuniversitetet och Gïelem nastedh initierat ett projekt.
Deltagare är Ohredahke, Jijnjevaerie, Njaarke, Handölsalens, Tossåsens och Ruvhten sijte samebyar och Låerte sijte, Fovsen njarke sijte och Tjåehkere sijte reinbeitedistrikt.
Projektets övergripande mål är att implementera det sydsamiska samhällets rätt till utbildning och kunskap om sin egen historia på jämlika villkor som majoritetsbefolkningen och på kulturanpassade sätt. Projektet kommer att bygga infrastruktur för, och skapa förutsättningar för, forskning om sydsamisk historia och ort- och platsnamn där traditionell kunskap (exempelvis om renskötsel och dess landskapsutnyttjande) tillmäts samma värde som akademisk kunskap.
Ambitionen är att främja ömsesidig tillit, respekt och förståelse mellan det sydsamiska samhället och forskare, och kommer att jämställa traditionella och akademiska kunskapssystem. Projektet ska bygga en robust grund för framtida forskning, identifiera forskningsfrågor som är relevanta för det sydsamiska samhället och bygga nätverk mellan akademin i Åarjelsaepmie, Gïelem nastedh vid Snåsa kommun, samebyar, reinbeitedistrikt och sydsamer som är intresserade av historia.
I augusti genomför vi en fältkurs i kulturminneregistrering. Lärare är Jan Persson med decenniers erfarenhet av kulturminneregistrering och ett helt liv i renskötselns kulturlandskap och Anders Hansson, tidigare chefsarkeolog och 1:e antikvarie vid Jamtli. Tillsammans har de åtskilliga dagar i fält.
Genom tre digitala workshops får deltagarna grundläggande kunskap om hur arkiv kan användas och hur historisk forskning bedrivs (från akademin) och hur man gör fältarbete, inventerar och registrerar kulturminnen på deras marker (från andra samer). Först då har de samiska intressenterna jämlika förutsättningar att bilda sig en uppfattning om vilken forskning de skulle önska. Samtidigt får forskarna en grundläggande förståelse för samisk kultur och traditionellt samiskt landskapsnyttjande, och därmed förutsättningar att bedriva god och relevant forskning. Förhoppningen är att samverkan med det samiska samhället och undervisning om koloniala arkiv med relevans för samebyarna ger forskarna nya uppslag till relevant forskning. Projektet avser också att stimulera unga samer till högre utbildning och till att forska om, skriva och undervisa om sin egen historia.
I slutet på projektet håller vi en workshop för att tillsammans formulera frågor för framtida forskning. Projektet finansieras av Interreg Aurora Sápmi med medfinansiering från Region Jämtland Härjedalen, Trøndelag fylkeskommune och Sametinget i Norge. Ansvariga för projektet är Camilla Olofsson Båatas, central handläggare för samiska frågor och lärare i sydsamisk historia vid Mittuniversitetet och Hanne-Lena Wilks, chef för Gïelem nastedh, Snåsa kommunes sydsamiska språkcentrum.
Kontakt
