FGF Podd
Välkommen till FGF Podcast! Här kan du lyssna på intressanta avsnitt som alla belyser genusvetenskap ur olika perspektiv. Hoppas du hittar något av intresse.
Tid för förändring – Vi är Sundsvalls framtid: Hållbart samhällsbyggande
Podden "Tid för förändring – vi är Sundsvalls framtid" som producerats av FGV forskare tillsammans med regionalfondsprojektet Hållbart Samhällsbyggande. Podden handlar om varför unga väljer att stanna eller flytta från staden efter studenten? Vad skapar trygghet och otrygghet i Sundsvall? Upplever unga Sundsvallsbor staden som en jämställd stad?
Här kan du lyssna
Stolthet bortom storstaden del 1
I detta avsnitt av FGV-poden diskuterar forskaren i genusvetenskap Anna Olovsdotter-Lööv och doktoranden i etnologi Evelina Liliequist vad Pride-festivaler kan ha för betydelse på mindre orter. Storstaden har länge varit den plats där queera identiteter framför allt förväntas vara möjliga att leva ut, men under senare år har Pride-festivaler anordnats på allt fler platser runt om i landet. Dessutom har möjligheterna till möten förändrats med ny teknik. Spännande samtal om mångfalden inom pridefestivaler och hur hbtq-livet på nätet har förändrats över tid. Vi pratar också om det intressanta sambandet mellan stolthet och skam, hur olika typer av pridefestivaler växer fram på mindre orter och hur det queera livet på nätet förändras med apparnas intåg tillsammans med programledare Tina Wilhelmsson. Avsnittet spelades in i samband med Sápmi och Östersund Pride i augusti 2018.
Här kan du lyssna
Stolthet bortom storstaden del 2
Detta avsnitt spelades in i samband med Östersund och Sápmi Pride som samarrangerades 30 augusti- 2 september i samband med det samiska jubileumsåret 2018 i Staare/Östersund. Arrangörerna och aktivisterna Preethi Huczkowski, Rönn Zakrisson och Timimie Märak samtalar med programledare Tina Wilhelmsson om bakgrunden till, vikten av och villkoren för att arrangera Östersund & Sápmi Pride.
Här kan du lyssna
Kan du jobba oturen?
Under de senaste åren har åtskilliga kommuner i Sverige infört heltid som norm för sina anställningar. Inom verksamheter där många kvinnor ofta jobbar så som vård och omsorg är det vanligt att många jobbar deltid. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) framhåller att anledningarna till att införa heltid som norm är att förbättra arbetsmiljön, bidra till skapandet av attraktiva arbetsplatser, möta rekryteringsbehovet och öka jämställdheten. Men går det välja att jobba heltid när arbetsvillkoren redan är ojämlika? Samtidigt som kommuner vill öka arbetstiden bland de anställda så har det också gjorts satsningar på att införa arbetstidsförkortning på olika platser i landet. Dessa olika satsningar ställer nya frågor om vad arbete, arbetstider och arbetsvillkor och dess betydelser i människors liv.
Forskaren Angelika Sjöstedt Landén samtalar med programledaren Tina Wilhelmsson om resultaten från en intervjustudie om kommunala arbetares syn på arbete och arbetstider som gjorts i en jämtländsk kommun. Medverkar i avsnittet gör också Professor i rättsvetenskap Eva Schömer som reder ut begreppen kring arbetstidslagen och kollektivavtal och politikern Åsa Bäckström som berättar om en satsning på arbetstidsförkortning som gjorts i Umeå kommun. Medverkar gör:
- Eva Schömer, Professor i rättsvetenskap och docent i rättssociologi, Högskolan i Kristianstad
- Åsa Bäckström, politiker i Umeå kommun
- Angelika Sjöstedt Landén, lektor i genusvetenskap, Mittuniversitetet
- Programledare är Tina Wilhelmsson
Vem har inte fått en dickpick?
Avsnittet med tema sexuella trakasserier spelades in i Ånge tillsammans med programledare Tina Wilhelmsson. Unga tjejer pratar om näthat, rykten och bilder på killars könsorgan, så kallade dickpics. De berättar om vardagsutmaningar och oskrivna regler runt att vara tjej och kille innan vi samtalar med Katja Gillander Gådin och Lotta Brännström om vad forskningen säger om temat.
Medverkar från Bobergsgymnasiet i Ånge gör eleverna Johanna Johansson, Elin Sundin, Mathilda Sundin och Amanda Östlund