Forum for Gender Studies Award
Den 16 november, i samband med FGF:s 30-årsjubileum, delades priset "The Forum for Gender Studies Award " ut för sista gången. Priset inrättades av Forum för genusforskning år 2016, och har sedan dess delats ut till fem framstående forskare.
Allting började omkring 2010 vid de årliga forskardagarna, där någon, efter att ha sett nobelprisen delas ut tyckte att det borde finnas ett alternativt pris, särskilt i relation till ekonomipriset.
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne etablerades och finansieras av Sveriges riksbank och har delats ut sedan 1969. Liksom ämnet ekonomi kan genusvetenskap sägas vara en vetenskap som etablerats på bred front efter Nobels död.
Genusvetenskap är idag både en egen akademisk disciplin och ett etablerat perspektiv inom de flesta andra vetenskapliga discipliner och genusvetenskaplig forskning kan innefatta allt från övergripande analyser av resursfördelning i samhället till kartläggning av informella maktstrukturer i en specifik, begränsad kontext. Inget Nobelpris har ännu skapats för att belöna vetenskapliga framsteg inom detta för mänskliga relationer och samhällen centrala forskningsområde.
Det tog några år för att reda ut formen och inte minst namnet för The Forum for Gender Studies Award. Inledningsvis ville vi kalla detta pris, som varandes ett alternativt Nobelpris, för Nobeliapriset. För säkerhets skull tillfrågades Nobelstiftelsen som svarade följande:
Nobelstiftelsen anser att inrättande av ett ”Nobeliapris” skulle utgöra ett uppenbart varumärkesintrång samt därvid dra otillbörlig nytta av Nobelprisets under över ett sekels tid upparbetade goda renommé. Av din framställning nedan framgår vidare inte någon särskild anledning att kalla ert pris ”Nobeliapriset” förutom att just anspela på Nobelpriset. För att slippa rättsliga åtgärder i ärendet emotser jag att ni kallar priset något som inte anspelar på Nobelpriset.
Priset som delas ut heter således Forum for Gender Studies Award men symboliseras genom en katt som heter Nobelia, speciellt formgiven och färgsatt av keramikkonstnären Åsa Hellkoff. Priset har delats ut var tredje år i samband med Genusmaraton och nu senast i samband med Forum för genusvetenskaps 30-årsjubileum den 16 november 2022. Priset har nu delats ut för sista gången.
Pristagare
Professor Britt Marie Thurén, tidigare verksam vid Umeå universitet
Professor Siv Fahlgren, tidigare verksam vid Mittuniversitetet
Professor Diana Mulinari, Lunds universitet
Professor Susanna Öhman, Mittuniversitetet
Docent Erzsébet Barát, University of Szeged, Ungern, och Central European University i Wien, Schweiz