Framtidens boende för äldre
Vi vet att äldres ensamboende många gånger leder till ensamhet, oro och annan ohälsa. Mittuniversitetet, Mitthem och Sundsvalls kommun genomför i samarbete en studie av vilka faktorer som påverkar attraktiva boenden för äldre.
Forskargruppen har i tidigare studier följt Mitthems Trygghetsboende Skepparen från start och under tre år. Det fortsatta forskningsarbetet bygger på dessa studier som visade stora psykosociala fördelar för boende i denna boendeform, fördelar som också kan innebära samhällsekonomiska vinster.
En annan bakgrundsfaktor är att Sundsvalls kommun tillsammans med Mitthem har fått i uppdrag att ta fram en beskrivning av boendeformen Trygghetsboende och en plan för ett antal framtida Trygghetsboende.
Resultat från forskning
Forskargruppen kommer att presentera resultatet av sina studier och synliggöra både framgångsfaktorer och hinder för att skapa ändamålsenliga boenden. En betydande hälsoaspekt är det psykosociala sammanhanget i boendet där självorganisering och mellanmänskliga relationer är betydelsefulla. Hur bostaden är utformad samt former för drift och underhåll är därför också viktiga parametrar.
Dialogsamtal
Till samtalet vill vi bjuda in dig som har erfarenhet och kunskap om vad som kan bidra till ökad livskvalitet för äldre. Vad krävs för att driva och organisera boendeformer för att skapa en ökad självorganisering och därmed bidra till ett bättre mående för individen och på sikt också en samhällsnytta?
Vi vänder oss till dig då just dina erfarenheter och kunskaper är viktiga i samtalet om hur vi tillsammans kan skapa attraktiva boenden för äldre på ett hållbart sätt.
Tid: 25 oktober, kl 11.30 -14.00
Plats: Draken (mötesrum 434) Sundsvalls kommun. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende fysiska sammankomster.
Anmälan: Senast 22 oktober.
Frågor: Kontakta Edith Andresen, projektledare