ETOUR‑forskaren Parisa intervjuad av SVT om idrott, friluftsliv och integration

Tis 01 aug 2023 12:22

ETOURs doktorand Parisa Setoodegan har intervjuats i SVT om att orientering är en idrott med få utrikesfödda utövare. Hon berättade bland annat om idrottens betydelse för integration och att deltagande i utomhusaktiviteter kan leda till ett mer miljövänligt beteende och hållbarare eventturism.

Kvinna med brunt hår, klädd i en mönstrad blus ler mot kameran
Parisa Setoodegan berättar om att idrott, friluftsliv och integration hänger ihop och att det också kan kopplas till miljö och hållbarhet. Foto: Sandra Pettersson.

Enligt SVT är orienteringen en idrott där väldigt få utövare har utländsk bakgrund. Parisa Setoodegan som forskar om friluftsliv, evenemang och social integration på ETOUR menar att idrott och friluftsliv fyller en viktig funktion i integrationen. Att vara aktiv inom idrott och friluftsliv ökar exempelvis chansen till fler kontakter som i sin tur kan leda till förbättrade jobbmöjligheter.  

Det kan dock vara svårt att engagera sig i idrott och friluftsliv för människor med utländsk bakgrund – något som ofta beror på att informationen är bristande. Ett exempel som Parisa nämner för SVT är att många organisationers hemsidor bara har information på svenska. Ett annat exempel är att det kan finnas föreställningar om att en aktivitet inte är till för alla.

Viktigt för miljö och hållbarhet

Förutom att bidra till att bättre integrera människor kan deltagande i utomhusaktiviteter också leda till ett mer miljövänligt beteende och till hållbarare eventturism.

– Jag tror att det är viktigt att människor med utländsk bakgrund förstår vilka fördelar som finns med att engagera sig i utomhusaktiviteter så att de kan vara förebilder för kommande generationer, säger Parisa till SVT.

I SVTs inslag intervjuas också Susanne Maarup, förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet. Hon berättar att förbundets arbetar för en mångfald inom orienteringen, med målet att deltagarna år 2030 ska spegla den svenska befolkningen.  

Se hela nyhetsinslaget här

Läs mer och se ytterligare ett inslag från SVT Jämtlands webb här

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-01