Maria Lexhagen keynote på flera internationella konferenser
Under året har Maria Lexhagen, professor vid ETOUR, varit huvudtalare vid internationella vetenskapliga konferenser i Italien, Spanien och Norge. Här berättar hon mer om sin medverkan.
Maria, berätta om de keynote-presentationer som du gjort under året.
Den första var i juni på ett webbinarium för Italian marketing society. Presentationen hade titeln "Popular culture tourism marketing" och jag gav en introduktion till fenomenet populärkulturturism med exempel på hur och varför människor reser kopplat till ett intresse för populärkultur. Ett viktigt fokus var också att ta upp vad denna typ av resande innebär för de platser som kopplas till till exempel film, musik, TV eller litteratur och hur det kan påverka marknadsföringen av sådana destinationer. Som en del av min presentation hade jag bjudit in Helena Mattsson från Pophouse entertainment och som jobbar med ABBA muséet och Avicii experience i Stockholm.
Min andra keynote var också i juni på inbjudan av TIDES (The University Institute of Tourism and Sustainable Economic Development vid University of Las Palmas de Gran Canaria, ULPGC). De arrangerade en konferens om strategisk destinationsutveckling och ledarskap. Jag tog i min presentation upp tre olika aspekter av konferensens tema: att ha kunskap om besökares behov och önskningar med särskilt fokus på digitala verktyg för detta; att främja förändringar i beteende och konsumtion av turism utifrån hållbarhetsmål och avslutningsvis exempel på populärkulturturism som skapar resetrender.
Den tredje keynote-presentationen höll jag i september på konferensen 32nd Nordic Symposium on Tourism and Hospitality Research arrangerad av The Norwegian School of Hotel Management, University of Stavanger. Konferensens tema var teknologi och människors roll i att forma framtiden för turism. I min presentation hade jag fyra korta berättelser för att stimulera till diskussion om viktiga frågor inom temat turism och teknologi. Till exempel tog jag upp visuellt innehåll i marknadsföring av turism genererat av AI, men också virtuella upplevelser och användning av business intelligence för kunskapsdriven destinationsutveckling. Under konferensen blev det sen en hel del diskussioner om hur till exempel teknologi kan vara en lösning för minskad klimatpåverkan av turism och resande men också äkthet och trovärdighet i marknadsföring.
Vad tar du med dig från din medverkan i konferenserna?
Det var väldigt roligt och givande att bli inbjuden att hålla dessa keynotepresentationer. Dels är det spännande att i sina förberedelser sammanställa aktuell forskning och kritiskt reflektera på ett övergripande plan kring den kunskap som finns, och dels är det väldigt roligt att få träffa forskare från andra länder som presenterar och diskuterar viktiga frågor, nya perspektiv och forskningsresultat.
Har du några planer på att delta i några konferenser framöver?
Jag hoppas såklart få möjlighet att göra fler keynotepresentationer de kommande åren och säkert kommer jag åtminstone att delta på några vetenskapliga konferenser nästa år och presentera aktuella forskningsresultat från de projekt jag just nu arbetar med om destinationsutveckling, marknadsföring och konsumentbeteende inom turism.