Det var jättebra att få jobba med kandidatjobbet i forskningsmiljön

Mån 24 aug 2020 15:20

Sofia Malmberg, Amanda Blomqvist och Helena Nissilä kommer att läsa år 4 och 5 på civilingenjör i teknisk kemi vid Mittuniversitetet. Inriktningen blir nya material från skogen och vattenrening med mera. Här berättar de lite om sina intryck från de första tre åren på utbildningen i teknisk kemi.

kemistudenter arskurs 4
Sofia Malmberg, Amanda Blomqvist och Helena Nissilä är studenter på civilingenjör i teknisk kemi.

"Jag är sundsvallsbo från början och jag har valt att stanna i Sundsvall och plugga de sista åren här. För mig är närheten till naturen och miljön vid Mittuniversitetet viktiga anledningar till att bo kvar i Sundsvall, säger Sofia Malmberg. Det är också en stor fördel att undervisningen drivs så att man får komma in i forskningsmiljöerna. Lärarna är personliga och lyhörda och det är roligt att vi kan ha dialog med lärarna och komma med synpunkter på schema och liknande. Det är enkelt att ha kontakt. Det är fantastiskt att vi har så bra kontakt så att man kan ringa lärarna om man kör fast. De som pluggar på stora lärosäten kanske inte känner att de kan det."

Grupprum för samarbete och stöd

Den sociala miljön för studenterna är viktig och en sak som tjejerna iakttagit och kanske skulle önskat är att det borde finnas mer fadderverksamhet mellan äldre årskurser och nya studenter, så att man snabbare kan få stöd och kontakt om man kör fast. Det är också viktigt socialt eftersom det är en liten grupp som studerar teknisk kemi på Mittuniversitetet.

"Grupprummet för kemister är populärt och där kan man alltid få stöd och prata med någon av de andra studenterna om man kör fast, säger Sofia. Det har det varit en fantastisk tillgång. Det är alltid några studenter som är där. Facebookgruppen var också jätteviktig från början för att få kontakt med de andra studenterna. Det blir en bra klasskänsla, en grupptillhörighet och man känner alla."

Den norrländska mentaliteten

Amanda Blomqvist kommer från Falun och flyttade till Sundsvall för att påbörja sin utbildning för tre år sedan. Under sommaren har hon sommarjobbat som projekt-assistent i en forskargrupp vid Mittuniversitetet.

"Anledningen till att jag valde Mittuniversitetet är att jag inte ville bo i Stockholm och jag tycker om närheten och den norrländska mentaliteten, säger Amanda Blomqvist. Dessutom hade jag släkt i Härnösand och det kändes bra när jag flyttade hit. Det har varit jättelärorikt att få jobba med riktiga fältförsök i en forskningsmiljö som sommarjobb och jättekul att få ge något tillbaka till universitetet. Man lär känna forskningen och projekten."

Utbildning i samarbete med forskarna

Helena Nissilä är Sundsvallsbo från början och har sin familj i stan. Hon valde att påbörja sina kemistudier på hemmaplan för tre år sedan. I våras genomförde hon sitt kandidatarbete i forskningsmiljön vid FSCN:s forskningscentrum vid Mittuniversitetet.

"Det var jättebra att få jobba med kandidatjobbet i forskningsmiljön, säger Helena Nissilä. Alla forskare var så intresserade och måna om att stödja oss så att vi skulle komma igång med våra arbeten. De var också mycket intresserade av resultaten. Det var en jättebra arbetsmiljö och man lärde sig mycket samtidigt som man fick bidra och jobba med något som kändes viktigt."

Närhet och enkelhet

Under studierna har labbkurserna varit extra roliga. Då blir det bra arbetsgrupper och man lär känna varandra lite bättre. Alla civilingenjörer har också kurser som de läser tillsammans och då uppstår ibland utmaningar kring schema och samarbeten.

"En stor fördel med att plugga på Mittuniversitetet är att alla lärare vet vem man är , den familjära känslan är speciell och alla hejar och ser oss. Det betyder mycket för den sociala gemenskapen, säger Helena."

Läs mer om utbildningen


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2020-08-25