av
Britta Andres, forsknings- och utvecklingsingenjör på 2D fab
Forskning och nätverkande stod i fokus under årets FSCN-dagar, där deltagarna fick en inblick i pågående forskningsprojekt. Samtidigt firades Mittuniversitetets 20-årsjubileum med en tillbakablick på hur FSCN bidrog till att Mitthögskolan blev ett universitet.
Under två halvdagar samlades ett 90-tal forskare och företagsrepresentanter. Populärvetenskapliga forskningsföredrag avlöste varandra, varvat med möjligheter till samtal och att ta del av fler forskningsresultat och nya material i utställningsrummet.
– Det är så viktigt för oss på FSCN att få bjuda in och träffa våra partners och inspireras tillsammans. Vi vill verkligen visa bredden i vår forskning, med förhoppningen att det leder till fler samarbeten, säger Birgitta Engberg, centrumledare på FSCN.
Flera deltagare lyfte just nätverkandet som en av de mest värdefulla delarna av FSCN-dagarna.
– Det betyder mycket att få mötas på det här sättet – både för att knyta företagskontakter och för att träffa nya forskare som anslutit till FSCN. FSCN-dagarna ger en unik kombination av information om aktuell forskning och möjligheter att skapa nya samarbeten, säger Britta Andres, forsknings- och utvecklingsingenjör på 2Dfab.
Även Ove Nordin, teamledare på forsknings- och utvecklingsavdelningen på Nouryon, framhåller nätverkandet som en central del av evenemanget. Han uppskattar också upplägget med de många forskningspresentationerna.
– FSCN:s breddning mot nya material och processer, samt den tillkommande fysikinriktningen, har gjort samarbetet ännu mer intressant för oss. Allt är kanske inte direkt applicerbart på vår forskning, men det ger idéer om olika angreppssätt i utvecklingsarbetet, säger han.
Under FSCN-dagarna presenterades också ett nytt stort forsknings- och utvecklingsprojekt där Mittuniversitetet medverkar genom FSCN. Hans Pehrson och Anneli Wärn från företagen Polestar och Borgstena, som båda ingår i konsortiet bakom Mission 0 House, berättade om projektet.
– Det är jätteintressant att vara här på FSCN-dagarna. Eftersom bioråvaran är en självklar del av framtiden när det gäller att fasa ut fossil råvara så ser jag det som självklart att vi ska jobba ihop, konstaterade Anneli Wärn.
Förutom forskning och nätverkande innehöll FSCN-dagarna även ett firande av Mittuniversitetets 20-årsjubileum. Det gjordes också en historisk tillbakablick på hur FSCN bildades för 25 år sedan och dess betydelse för att Mitthögskolan fick universitetsstatus. Alla tre centrumledare genom tiderna – Myat Thun, Kaarlo Niskanen och Birgitta Engberg – intervjuades på scenen av moderator Linnea Kibe och delade med sig av FSCN:s resa fram till dagens forskningscentrum.
– Forskningscentret har förändrats och utvecklats under de här 25 åren – och det kommer vi att fortsätta att göra. Vårt mål är att bedriva relevant forskning, och det innebär att vi ständigt måste utvecklas, konstaterade Birgitta Engberg.
Sidan uppdaterades 2025-03-11