Till Sundsvall från Kina – med sikte på hållbara materiallösningar

Mån 05 maj 2025 09:35

Qing-Yue Wang har en bakgrund inom materialkemi och forskning på konstgjorda material. Nu forskar hon vid FSCN Research Centre, Mittuniversitetet, där hon undersöker hur restmaterial som cellulosa kan omvandlas till hållbara produkter med hjälp av koldioxid.

Young woman with long dark hair wearing a lab coat, standing in a laboratory.
Qing-Yue Wang i ett av Mittuniversitetets laboratorier.

Berätta om din bakgrund och vad du fokuserade på innan du började på Mittuniversitetet!

Jag kommer från Hefei i östra Kina som är huvudstaden i Anhui-provinsen. Hefei är en snabbt växande stad som blir alltmer känd för sitt fokus på vetenskap, teknik och utbildning.

Jag genomförde mina grundstudier vid East China University of Science and Technology, med inriktning på materialkemi, och tog sedan en masterexamen i oorganisk kemi vid University of Science and Technology of China. Min forskning fokuserade på interaktioner mellan matris och mineraler i kompositer samt tillverkning av starkare artificiella material genom biomimetisk mineralisering.

Vad fick dig att komma till Mittuniversitetet för att doktorera?

En av de främsta anledningarna till att jag valde Mittuniversitetet var den starka kopplingen mellan mitt tidigare arbete och forskningen vid FSCN Research Centre. Jag drogs särskilt till möjligheten att få arbeta med mycket kompetenta och vänliga handledare. Dessutom erbjuder Mittuniversistetet ett gott ekonomiskt stöd. 

Vad handlar din forskning om?

Min forskning handlar om hur koldioxid kan användas för att mineralisera cellulosa – till exempel genom Min forskning handlar om hur man kan använda koldioxid för att mineralisera cellulosa – exempelvis med hjälp av upplösning, gelering och karbonatiseringsanalyser. Processen kan göra restmaterial som biomassa och industriavfall till värdefulla produkter. Genom att kombinera principer från biomineralisering med modern teknik finns potential att bidra till klimatmålen på ett hållbart sätt. 

Vad är ditt intryck av Sverige?

Mitt första intryck av Sverige är att landet verkligen lever upp till sitt rykte som snö- och skogarnas land. Det är vackert, lugnt och nära naturen. Jag har också märkt att människorna här är mycket ödmjuka och jordnära. I min forskargrupp är atmosfären vänlig och pragmatisk, vilket gör det lätt att anpassa sig och samarbeta.

Vad har du för mål efter att du avslutat din doktorandutbildning?

När jag avslutat min doktorandutbildning vill jag fortsätta forska – gärna vid Mittuniversitetet eller ett annat ledande forskningscentrum. Mitt fokus är biobaserade material och hur de kan användas för att ta hand om koldioxid på ett hållbart sätt. Jag är särskilt intresserad av cellulosa och hur den kan bidra till koldioxidlagring och miljövänliga material. På lång sikt vill jag hjälpa till att utveckla lösningar som gynnar både klimatet och framtidens samhälle. 


Rekommenderad läsning

Sidan uppdaterades 2025-05-05