Vill du hjälpa till att ta fram framtidens mensskydd?

Ons 28 maj 2025 07:00

På forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet utvecklas ett nytt mensskydd som är snällt mot både kropp och miljö. Nu söker forskarna menstruerande personer mellan 20–40 år som vill testa tampongen – framtagen för att hålla längre och belasta miljön mindre än dagens alternativ.

A box with the text "Next period"

Många personer med mens känner igen sig i stressen över att hinna byta mensskydd i tid, särskilt när toalettmöjligheterna är begränsade. Det vill forskarna vid Mittuniversitetet ändra på. I samarbete med innovationsföretaget Sibship och starka partners som Lindex och Stadium utvecklas nu ett nytt mensskydd – en tampong som ska kunna användas längre än dagens rekommenderade fyra till sex timmar, utan att påverka kroppen negativt. Samtidigt är målet att produkten inte ska påverka miljön i något led av sin livscykel.

– Vi vill ta fram ett mensskydd som funkar i verkligheten, också när man är ute i fjällen, på jobbet i ett toalettbås utan handfat eller under långa möten. Det är många sammanhang där dagens mensskydd inte riktigt håller måttet, säger Amanda Mattsson, forskare på FSCN Research Centre.

Från dokumentärfilm till internationell standard

Idén föddes efter att Louise Berg, initiativtagare till projektet och grundare av Sibship, gjort en dokumentärfilm om menstruation och vardagsliv. Hon såg tydligt hur begränsande mens kunde vara, särskilt i miljöer där det är svårt att byta eller hantera mensskydd på ett hygieniskt och diskret sätt.

– Jag började fundera: kan man inte göra ett mensskydd som både fungerar bättre i vardagen och inte skadar miljön? Det var så allt började, säger Louise.

Projektet Next Period har vuxit från en idé till ett tvärvetenskapligt forskningsinitiativ, där FSCN Research Centre vid Mittuniversitetet står som forskningspartner och projektägare.

Forskningen är särskilt viktig för kvinnor i låglöneländer, där brist på rent vatten och toaletter gör det extra svårt att hantera mens på ett hygieniskt och värdigt sätt.

Forskningsprojektet har också initierat ett globalt arbete med att ta fram den första internationella standarden för mensskydd. I dag finns varken tydliga krav på vad produkterna får innehålla eller på hur de ska testas. Arbetet har engagerat ett 70-tal medlemsländer där forskare från FSCN är med i arbetet. 

Kvinna i ljusblå tröja framför en trappa
Amanda Mattson, forskare vid FSCN Research Centre, söker deltagare som vill testa mensskydden. Foto: Mittuniversitetet.

Så går testerna till

Nu söker forskarna minst fem menstruerande personer, mellan 20–40 år, som vill vara med i testfasen av tampongen. En pilotstudie har redan gjorts och visat att produkten är säker.

För att kunna delta behöver du bo i Sundsvall, inte använda p-piller eller ha pågående infektion, och vara beredd att använda mensskyddet under två menscykler. Under de två menscyklerna ska deltagarna lämna in prover till Mittuniversitetet fyra dagar i rad och föra mensdagbok.

– Det vi vill ha nu är några personer som ser värdet av att hjälpa till att ta fram något nytt. De här testerna är viktiga för att vi ska få ett större statistiskt underlag som visar att produkten fungerar i praktiken, säger Amanda Mattsson.

Dessa tester är planerade till hösten 2025. Därefter väntar fler användartester – med fokus på rörelse, aktivitet och upplevelse.

På väg mot marknaden

Drömmen är att tampongen om några år ska finnas tillgänglig på marknaden, både i Sverige och internationellt. Då kan den förhoppningsvis göra skillnad för miljontals menstruerande personer – och för miljön.

– Det är dags att ett så grundläggande hjälpmedel som mensskydd får den forskning, omtanke och utveckling det förtjänar, säger Amanda Mattsson.

Vill du vara med och forma framtidens mensskydd?

Skicka in din intresseanmälan till Linn Madsen, linn.madsen@proandpro.se
Linn Madsen är extern processledare i projektet. 

Läs mer om arbetet med att ta fram den första internationella standarden för mensskydd:

Världens första globala standard för mensskydd tar form | miun.se

Kontakt

Amanda Mattsson

Universitetslektor, biträdande|Associate Senior Lecturer

+46 (0)10-1428858


Rekommenderad läsning

Sidan uppdaterades 2025-05-28