Forskare vid Mittuniversitetet om människans utveckling med Sir David Attenborough

Ons 14 sep 2016 08:29

Professor Erika Schagatay vid Avdelningen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet medverkar i BBC Radios program om människans utveckling och en teori om att vår tidiga utveckling skedde mer vid vatten än på savannerna i Afrika.

David Attenburough
Foto: BBC

Det är den kände Sir David Attenborough som i BBC Radio undersöker teorin om vi har blivit människor i närheten av vatten, den s.k. ”vattenapeteorin”.

- Jag pratar om vår forskning som visar att människan är en bättre dykare än vad som är typiskt för andra landdjur, lika bra som många halvakvatiska däggdjur, och att man kan fortsätta med dykning längre upp i åren än med andra idrotter och fysiska yrken, säger Erika Schagatay, professor.

Det var 1960 som forskaren Alister Hardy presenterade idén om att människan blev olik aporna inte på de vida savannerna i Afrika, utan genom nära kontakt med vatten, med simning och dykning för att hitta mat. Det skulle förklara en rad anatomiska och fysiologiska egenheter hos människan, som ett lager av fett under huden, den relativa bristen på kroppshår, vår förmåga att simma och dyka, vår stora hjärna och utveckling av språk och tal – egenskaper som vi delar med akvatiska däggdjur.

Sir David Attenborough prövar i en serie om två program argumenten för och emot teorin on ”The Waterside Ape” - och presenterar den senaste forskningen på området.

Här hittar du programmen som sänds 14-15 september. De finns också tillgängliga i efterhand.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2016-09-26