Första forskaren formellt affilierad till RCR

Fre 31 mar 2023 11:23

Kerstin Eriksson är forskare på RISE Research Institutes of Sweden och har länge samarbetat med forskare inom RCR. Nu är samarbetet formaliserat och hon är affilierad till forskningscentret. Vi ställde några frågor om vad hon jobbar med och vem hon är.

En leende kvinna står framför en bokhylla.

Intervju med Kerstin Eriksson

Hej Kerstin, berätta lite om dig själv!

Jag kommer från Lund och har inte kommit längre hemifrån än att jag bor i en annan stadsdel. Min familj består av min man och två barn samt vår hund Ochi.

Då jag växte upp i en familj med bara naturvetare följde jag samma bana och utbildade mig till civilingenjör i miljö och risk. Men när jag började doktorera på Lunds tekniska högskola styrde det jag tycker var intressantast mig åt lite andra håll och min forskning drar nu mest åt sociologi och statsvetenskap.

När vi är lediga är vi ute och paddlar och tältar och så försöker jag träna med Ochi.

Berätta om ditt jobb och ditt forskningsområde

Jag är forskare på RISE Research Institutes of Sweden. Jag forskar om kriser och katastrofer samt klimatanpassning. I min forskning studerar jag oftast den lokala nivån.

Sedan 2015 har jag tillsammans med forskare på Mittuniversitetet forskat på frivilligas roll vid kriser, vi har studerar både skogsbränderna i Västmanland 2014 och bränderna under sommaren 2018. Just nu arbetar jag i två större forskningsprojekt. I det ena projektet som leds av Evangelia Petridou på Mittuniversitetet tittar vi på policyförändring efter kriser. I det andra projektet arbetar jag med forskare på Lunds universitet och där studerar vi vad som är en hållbar ansvarsfördelning för klimatanpassning.     

Du är affilierad till RCR, vad innebär det?

På ett sätt innebär det inte så mycket för jag har i flera år nu jobbat mycket med kolleger på RCR i olika projekt. Men det är väldigt kul att denna samverkan nu är formaliserad. Jag hoppas också att detta ska leda till ett utökat samarbete för jag trivs väldigt bra med mina RCR-kolleger. 

Hur kommer det sig att du valde att jobba ihop med just RCR och våra forskare?

Det började med att Erna Danielsson satt i betygskommittén för min avhandling. Efter det lärde vi känna varandra och ja rätt som det var fick vi (tillsammans med några andra RCR-forskare) en ansökan beviljad om organisering av frivilliga vid Västmanlandbranden 2014. Sedan blev det en beviljad ansökan till om frivillighet vid bränderna 2018. Och nu arbetar jag i ett projekt om policyförändring efter kriser. Att arbeta med RCR-forskare är både väldigt kul och väldigt lärorikt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag hela tiden lär mig nya saker. Det är verkligen en lyx att kunna styras av sin nyfikenhet på jobbet.

Vilka tre ord beskriver dig bäst?

Envis, lättstressad ...

Vad gör du helst en ledig dag?

Med två barn och en valp och ja ett jobb så är det få helt lediga dagar. Min dröm just nu är en tjock och bra bok och få ligga en hel dag i sängen och bara läsa. Det viktigaste av allt att ingen stör mig och jag liksom vet att jag har hela dagen till att bara läsa utan några måsten. 

Läs mer om Kerstins forskning

Om affiliering

Sedan slutet av 2021 har Mittuniversitetet ett regelverk om affilieringar, dvs formaliserade samarbeten med forskare utanför lärosätet. I regelverket står det så här:

"Syftet med affiliering är att knyta professor/forskare till universitetet med avsikt att vidga såväl Mittuniversitetets som den affilierades kontaktnät och därigenom utveckla det vetenskapliga kunskapsutbytet. En affiliering medför inget anställningsförhållande utan har formen av ett etablerat samarbete mellan en extern professor/forskare och universitetet under en överenskommen period."

Kerstin Eriksson var den första forskaren att skriva en sådan överenskommelse med RCR. Därefter har professor Sacha Dov Bachmann vid University of Canberra i Australien tillkommit som affilierad.

Läs om Sacha Dov Bachmann


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-31