Se våra forskare på UR Samtiden
I maj 2021 och mars 2022 filmade Utbildningsradion ett antal föreläsningar där RCR:s forskare berättar om sin forskning på ett lättillgängligt sätt. Se föreläsningarna, och många andra från Mittuniversitetet.
UR Samtiden 2022
UR spelade vid samma tillfälle in föreläsningar med andra forskare vid Mittuniversitetet. När du klickat på någon av länkarna nedan kan du scrolla ner för att se även dem.
Mord som är sexuellt motiverade
Hur skiljer sig sexuellt motiverade mord mot mord som inte är sexuellt motiverade? Sara Skott är kriminolog och berättar om den forskning hon bedrivit som handlar om sexuellt motiverade mord, vad detta är och hur vi kan förstå dessa.
Flyktingkrisens konsekvenser för kommuner
Vid krisen 2015 blev flyktingmottagandet ojämlikt fördelat bland svenska kommuner. Gustav Lidén, forskare i statsvetenskap, berättar.
Om krisen i Ukraina
2022 sägs det att ett krig inleddes i Ukraina. Men kriget inleddes redan 2014, säger Håkan Gunneriusson, krigshistoriker. Här berättar han om västvärldens ekonomiska rationalitet som gjorde att väst tidigare blundade för konflikten.
Om oron för terrorism
Terrorism är inte bara den fysiska attacken utan även den psykosociala påverkan på ett helt samhälle, säger Saman Rashid, forskare vid Mittuniversitetet. Här berättar han om terrorism och hur medias och politikers agerande påverkar människors oro.
UR Samtiden 2021
UR spelade vid samma tillfälle in föreläsningar med andra forskare vid Mittuniversitetet. När du klickat på någon av länkarna nedan kan du scrolla ner för att se även dem.
När bränderna släckts – är vi redo för nästa kris?
De flesta av oss funderar inte över krisberedskap förrän krisen redan är ett faktum. Men hur fungerar egentligen Sveriges krisberedskap och är vi förberedda på nästa kris? Evangelia Petridou, lektor i statsvetenskap, berättar mer om hur krisberedskap och krishantering anpassas till förekomsten av stora skogsbränder.
Samhällsresiliens i Sverige
Ingen kris är den andre lik och Sveriges resiliens, eller förmåga att hantera olika kriser beror allt från kommunal beredskap till civilsamhällets organisering. Jörgen Sparf, docent i sociologi, berättar mer om de faktorer som skapar och upprätthåller samhällets motståndskraft, eller resiliens. Men också vad som bryter ned och underminerar densamma.
Hur prioriterar vi vårt elberoende?
Under året som gått har bristen på el i vissa perioder debatterats flitigt. Men är det verkligen så att vi i Sverige producerar för lite el? Hur ska vi planera för och prioritera i framtida situationer i ett allt mer elberoende samhälle? Forskaren Christine Große har studerat en rad olika perspektiv på problemen.