Uppstart för nordiskt samarbete inom fjärrstyrning
Mittuniversitetet och University of Oulu i Finland startar ett nytt samarbete för att utveckla tekniker för förstärkt närvarokänsla vid fjärrstyrning. I september träffades forskargruppen för första gången i Sundsvall.
Rätt kompetens på rätt plats – i rätt tid. Det är ledorden för forskningsprojektet Immerse, som kommer att ta utveckla fjärrstyrda processer genom digital bildbehandling, datorseende och förstärkt verkligheten (AR).
– Projektet angriper en gemensam utmaning för våra regioner. Svårigheten att hitta nyckelkompetens i geografiskt avlägsna platser, säger professor Mårten Sjöström, projektledare för Immerse.
Med en eller flera 360-graderskameror ska projektet ta fram en känsla av fysisk närvaro och förmåga att virtuellt interagera genom fjärrstyrning.
I slutet av september träffades de båda forskargrupperna för en kick off i Sundsvall, med bland annat rundvandring i Mittuniversitets labbmiljöer.
– Genom detta samarbete kan vi tänja på gränserna för vad som är möjligt med teknik för fjärrnärvaro, och i slutändan driva fram industrier som är avgörande för våra ekonomier och miljöer, säger professor Janne Heikkilä, som leder forskargruppen på Oulu universitet.
Tekniken som projektet ska utveckla är särskilt intressant för branscher som gruvnäringen, skogsbruk och inom industrin där den kan skapa mer effektiva processer. Det finns också stora vinster ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom fjärrstyrning minskar behovet av resor och ökar tillgängligheten genom en säkrare arbetsmiljö.
Doktoranden Manu Gond visar professor Janne Heikkilä och doktorand Ahmed Alhawwary en del av det han arbetar med.
Ett nästa steg är att starta upp ett referensnätverk med företag inom industrin i både norra Sverige, Finland och Norge som ska ge värdefull input kring behov och testmiljöer.
Finansiär för projektet är Interreg Aurora.