Elektrovation söker nya lösningar på utmaningar i elnätet
Energisystemen står inför stora utmaningar med behov av ökad elektrifiering och en större andel gröna energikällor för att få ner fossila utsläpp. För att möta utmaningarna och utveckla lösningar har Mittuniversitetets forskningscenter STC startat projektet Elektrovation.
I den gröna omställningen ställs krav på ökad elektrifiering för att ersätta fossila bränslen i transporter och produktion, och grön energi från sol och vind fortsätter att växa i energimixen. Hur mycket de energislagen kan leverera påverkas av väder, samtidigt behöver elnätet klara att leverera elektricitet i en stadig ström.
– Vi behöver stärka elnätet så att det klarar av att hantera produktionsfall och ta hand om den energi som genereras när tillgången på sol och vind är god. Att klara de här topparna och dalarna är ett exempel på forskning som krävs för att få fram nya lösningar så att vi klarar av att möta framtidens behov, berättar Kent Bertilsson, professor i kraftelektronik vid STC, som leder projektet.
Idag tar vattenkraft och kärnkraft hand om regleringen, men mer kapacitet att lagra och fördela om energin behövs när sol- och vindkraft som tar plats i systemet.
Kartlägga behov för att utveckla lösningar
Projektet inleds med en förstudie med fokus på att kartlägga behoven, skapa nätverk och inleda samarbeten. I nästa steg handlar det om att undersöka, utveckla och testa olika lösningar tillsammans med elproducenter och elnätsbolag som går in i samarbetet. I dagarna samlades olika intressenter i en gemensam workshop för att identifiera behoven.
– Det är företagen som vet vilka utmaningar de står inför. Vi vill ge dem möjligheten att arbeta tillsammans med oss forskare för att undersöka relevanta frågeställningar och utveckla lösningar på de här utmaningarna, beskriver Kent Bertilsson.
Det finns tre nivåer i samarbetet. Det kan handla om att få tillgång till nätverk och evenemang runt Elektrovation. Företag kan lyfta in en specifik frågeställning och tillsammans med STC utforska den. Det går också att få ett djupare samarbete där en finansierad industridoktorand kopplad mot STC arbetar på företaget och undersöker utmaningar och jobbar med lösningar på plats.
– Vi har erfarenheter av väldigt lyckade samarbeten där en industridoktorand suttit med i verksamheten för att bidra till utveckling i verksamheten. Vattenkraftbolaget Sollefteåforsen är ett exempel där industridoktoranden undersökt och utvecklat inom området energilagring. Vi hoppas förstås att flera företag ska ta den chansen, säger Kent Bertilsson.
Ny kunskap är nödvändig
I workshopen för att identifiera behov har också en representant från branschorganisationen Energiföretagen varit med.
– Det finns mycket att vinna på samverkan för både företagen och Mittuniversitetet. Det ger en värdefull möjlighet för företag att få in ny kunskap och erfarenheten av forskning och utveckling från Mittuniversitetet. Vi har stora utmaningar inom energisystemet som behöver lösas, och företagen behöver också vidareutbilda och rekrytera medarbetare för att möta framtidens utmaningar. Så det finns många vinster, säger Lena Heldén, expert inom utbildning och kompetensutveckling hos Energiföretagen.
Även Sundsvalls elnät deltog och ser att projektet har förutsättningar att bidra till nödvändig ny kunskap och utveckling för att klara utmaningar i framtiden.
– Vi behöver forskningens hjälp för att hitta lösningar som fungerar för elmarknaden. Det här är ett område där vi i dag inte har en färdig lösning på hur vi ska hantera både automation och hur vi ska reglera produktion och konsumtion av el, konstaterar Sundsvalls elnäts VD Göran Sorell.
Fem fokusområden i projektet
Projektets mål är att bidra till att effektivt integrera elenergi i samhället. Fem olika teman är i fokus:
- Elproduktion
- Distribution
- Elflyg
- Framtidens teknik
- Elektrifiering i stort