Amanda forskar på hur tillit kan skapas för AI‑system

Tis 17 dec. 2024 14:37

Fokus ligger på att utveckla säkrare och tillförlitligare AI-system genom att analysera tillit i distribuerade system. Amanda Ericson, doktorand vid STC, deltar i ett forskningsutbyte med Chemnitz Technical University i Tyskland, ett samarbete som fördjupar forskningsinsikterna.

En ung kvinna med långt hår och glasögon tittar in i kameran.

Din forskning fokuserar på säker och tillförlitlig infrastruktur som stödjer AI-tjänster – vad innebär det? 

Jag arbetar med att göra distribuerade system mer pålitliga och effektiva. Det handlar om att förutse och förebygga nätverksfel, upptäcka säkerhetshot och bygga förtroende för AI-lösningar genom att säkerställa att de är rättvisa och transparenta. Genom att kombinera teori och praktiska lösningar hoppas jag kunna bidra till att både forskare och industrin kan använda AI och distribuerade system på ett säkrare och mer ansvarsfullt sätt. 

Du är involverad i ett forskningsutbyte med ett universitet i Tyskland. Hur ser det samarbetet ut? 

Samarbetet med Chemnitz Technical University i Tyskland är en del av ett fem månader långt samarbete inom ENFIELD-projektet där fokuset är att förstå och utveckla tillit i distribuerade AI-system. Den första månaden i samarbetet ägde rum i oktober, då jag var på plats vid universitetet och arbetet resulterade i en artikel som presenterar en taxonomi för att analysera tillit i distribuerade system. De resterande månaderna kommer att pågå från januari till april, då jag kommer att besöka universitetet igen för att arbeta med deras forskningsgrupp och testa taxonomin i praktiska tillämpningar. 

Vad betyder det för din forskning att få den möjlighet som utbytet ger? 

Jag har fått den här möjligheten genom ENFIELD-projektet, som är ett EU-finansierat initiativ inom HORIZON Research and Innovation Programme. Min professor Mikael Gidlund och mina handledare Stefan Forsström och Kyi Thar föreslog att jag skulle ansöka, och det har blivit ett viktigt steg i mina forskningsstudier. Utbytet ger mig möjlighet att fördjupa mina kunskaper, samarbeta med andra forskare och få insikter som stärker mitt arbete. Det är mycket givande att kunna testa våra metoder i internationella samarbeten och få nya erfarenheter för framtida projekt. Projektet ligger också väl i linje med mitt forskningsfokus och kompletterar det arbete jag gjort hittills på ett väldigt bra sätt

Vad är ditt fokus nu?

Just nu arbetar jag med att färdigställa artikeln om taxonomin vi utvecklat och förbereder för nästa fas i projektet. I januari börjar vi arbetet för att testa taxonomin i ett praktiskt scenario för att möta verkliga utmaningar i distribuerade AI-system. Det känns givande att ta arbetet från teori till praktik, och jag ser fram emot att arbeta med forskargruppen i Chemnitz. Målet är att avsluta detta arbete i april och samtidigt bidra till både forskningen och praktiska lösningar som kan hjälpa till att utveckla mer pålitliga och effektiva system. 


Sidan uppdaterades 2024-12-17