av
Lyckad nätverksträff i Trondheim för smart avisning
Den 3 september bjöd Mittuniversitetet och NTNU i Trondheim in till en första träff för ett nytt innovationsnätverk. Branschaktörer inom underhåll av vägar och flygplatser fanns på plats för att utbyta kunskap.
Mittuniversitetet och NTNU samarbetar i forskningsprojektet Senavis med att ta fram sensorteknologi för optisk mätning av kemikaliernas koncentration i vätska på asfalt. Tekniken ska sedan användas för att kunna optimera användningen av salt och kemikalier som behövs för att förhindra isbildning på vägar och rullbanor.
Syftet med nätverksträffen i Trondheim var att skapa ett långsiktigt nätverk där aktörer som arbetar med underhåll av vägar och flygplatser i vinterdrift kan bidra med kunskap till forskningen och till att teknologin kan kommersialiseras.
Björn Eklund, Trafikverket.
– Det som projektet gör anspråk på är helt i linje med Trafikverkets satsning på vinterväghållning. Det är viktigt för oss att vara med i den här typen av samarbete. Och det är också spännande att ta del av flygbranschens liknande utmaningar, säger Björn Eklund, senior utredare på Trafikverket.
Ett nätverk för produktutveckling
Forskarna presenterade några första experimentella resultat och visade snölabbet på NTNU, som används för avancerade tester kopplat till snö och is.
- Våra inledande experiment med optisk mätteknik i labbmiljö visar på försiktigt positiva resultat. Därför finns det också anledning att tro att vi kommer att kunna mäta halten kemikalier på en asfaltyta. Tidigare erfarenheter visar att det tar uppemot tio år innan forskningsresultat kommersialiseras och en sensor finns på marknaden. Nätverket med branschens representanter ger oss viktigt stöd för att klara den resan, säger Benny Thörnberg, forskningsledare på Mittuniversitetet i Sundsvall.
Kjell Ott Bragstad, Veidekke.
På nätverksträffen deltog Kjell Otto Bragstad, direktör för drift och underhåll på Veidekke, och gav en inblick om ”livet i en saltbil”. Dagen avslutades på Trondheim Lufthavns flygplats i Værnes, där projektpartern Avinor berättade om metoder för avisning av flygplatsens landningsbana.
Terje Nergård, Avinor.
- Vi kan inte forska själva, men vi ser stor nytta i att få mer kunskap och påverka utvecklingen. Vi hoppas att tekniken kan bidra till att minska kostnader och kemikalieförbrukningen, och samtidigt bibehålla säkerheten. Norge är en liten marknad, men samarbetet med andra länder med samma klimat gör att vi får en större marknad, säger Terje Nergård, senior rådgivare på Avinor.
På plats fanns representanter från Statens Vegvesen, Trafikverket, Avinor, SINTEF, Mesta AS, Mählers & Söner samt Trondheim kommun.
Ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan
Jon Olav Bjørhusdal från Trondheim bydrift veg, ser en stor nytta i att delta i den här typen av nätverk:
– Förhoppningen är att man kan ta fram en teknik som ger både bättre kvalité och ökad trafiksäkerhet. Det handlar om att optimera saltningen och salta när det verkligen behövs. Vi är Norges tredje största stad och det är viktigt för oss att vara med i utvecklingen, säger Jon Olav Bjørhusdal.
Jon Olav Bjørhusdal, Trondheim bydrift veg.
Detta var den första träffen för innovationsnätverket som startades tack vare Senavis-projektet.
– Träffen visade att vår forskning har ett massivt stöd från branschen. Många vill följa vårt arbete och bidra med bland annat tester i fält när tekniken är redo. Det här nätverket är oerhört viktig för att forskningen ska kunna nå en kommersiell marknad och bidra till en förbättrad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan, säger Alex Klein Paste, forskningsledare vid NTNU, Trondheim.
Projektet Senavis – Sensorteknologi för smart avisning, startade i mars 2024 och pågår i tre år. Projektet finansieras med stöd från Interreg Sverige Norge som medfinansieras av Europeiska unionen.
Läs mer om projektet på: miun.se/senavis