Ny gästforskare
Träffa Glenn Björklund, ny gästforskare med en stark koppling till Sveriges Riksidrottsförbund och deras Idrottsfysiologiska laboratorium på Bosön.
Vad arbetar du med som gästforskare vid Sports Tech Research Centre?
Jag kommer under våren att jobba med en studie där vi ska titta på hur man springer mest effektivt i nedförsbacke biomekaniskt. Vi kommer att använda oss av vindtunneln där vi lutar det stora rullbandet vilket ger oss bra förutsättningar för att genomföra standardiserade tester inomhus.
Anledningen till studien är att Glenn vid ett tidigare forskningsprojekt kring traillöpning utomhus med biomekanisk data fann att utförslöpning är det mest kritiska momentet och handlar mer om teknik och rörelse än kondition. Ett annat projekt som Glenn jobbade med under hösten var att studera statistiskt hur vinnarna i skidskytte skjuter och vad det är för marginaler, allt för ta reda på hur bra man måste skjuta för att vinna en världscuptävling.
Utöver dessa projekt hoppas Glenn kunna genomföra en studie kopplat till idrott för personer med funktionsnedsättning tillsammans med Jonas Danvind, ett samarbetsprojekt mellan Sports Tech Research Centre och RF.
Vad gör du när du inte är gästforskare hos oss på Sports Tech Research Centre?
Jag varvar mitt arbete här med mitt arbete som kompetensområdesansvarig i idrottsfysiologi på Sveriges Riksidrottsförbund i Stockholm (RF). I min roll inom elitidrottsstödet på RF ingår att ge landslag och aktiva på elitnivå stöd i sin fysiologiska utveckling genom tester, rådgivning och föreläsningar inom ämnet. I idrottsfysiologi ingår även idrottsnutrition, biomekanik och prestationsanalys. Jag ansvarar även för RFs Idrottsfysiologiska laboratorium på Bosön.
Vad är dina huvudsakliga forskningsintressen?
Jag började med fysiologi för att min i avhandling lyfta in element av biomekanik som en förklaringsmodell till vad rörelsen betyder för fysiologin. Det sista jag nischat in mig på är prestationsanalys under tävling, som till exempel studien med skidskyttet där vi hämtar data från verkligheten.
Till sist, vad gör du när du inte ägnar dig åt forskning?
Familjeliv och så motionerar jag. Har varit cykeltokig men nu är det mest löpning och då främst traillöpning och så lite gitarr.