Ny doktorand med fokus på skidåkares prestationer

Fre 15 sep 2023 08:40

Hallå där, Anna-Mia Brulin – ny doktorand på Sports Tech Research Center!

Anna-Mia Brulin, doktorand på Sports Tech Research Centre

Vem är du?

Jag kommer ursprungligen från Sävar i Västerbotten. Jag flyttade så småningom till Luleå där jag läste teknisk fysik vid Luleå tekniska universitet – jag valde en bred utbildning för att skapa många framtida möjligheter. Samtidigt som jag studerade spelade jag innebandy i elitserien och vann bronsmedalj i SM 2004 med IBK Boden!

Jag har tidigare jobbat inom bil-och lastbilsindustrin samt inom vattenkrafts-, bygg- och byggsäkerhetsbranschen. När jag såg annonsen för den här doktorandtjänsten som kombinerar människans biologi och fysik med teknik, kände jag att den är som klippt och skuren för mig!

Vad handlar ditt doktorandprojekt om?

Kort sammanfattat handlar mitt doktorandprojekt om att undersöka hur yttre krafter påverkar skidåkares prestation i både längd- och rullskidåkning. Det kan handla om faktorer som banprofil, material- och snöegenskaper men även skidåkarens individuella förutsättningar.

Varför är det viktigt?

Mitt första projekt handlar om att undersöka rullmotstånd hos rullskidor. Det är något som saknas i nuläget – hur skidorna står sig mot varandra. Det handlar om rättvisare förutsättningar i tävlingssammanhang helt enkelt.

Åker du själv skidor?

Jag tävlade tills jag var 13–14 år, sedan åkte jag inte skidor på över ett decennium tills jag kom på att jag skulle åka Vasaloppet och började träna inför det. Därefter har jag främst åkt på motionsnivå. Eftersom jag bor i närheten av skidspåret så är det smidigt att ta sig ut.

Hur ser du på framtiden?

Mitt första mål är att doktorera och sedan se vilka möjligheter som dyker upp därefter. Jag har även 20 procents undervisning i min tjänst. Det känns extra kul att få undervisa då jag tidigare haft funderingar på att bli gymnasielärare. Det ska bli spännande att få möjlighet att förmedla kunskap vidare. Nu ser jag fram emot att komma i gång! Jag tror att jag kommer att trivas väldigt bra på Sports Tech Research Centre – det är en väldigt härlig stämning här!


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-09-15