” Jag har svårt att tro att jag kommer gå långt från materialanalys”

Mån 21 okt. 2024 08:00

Med ett världsrekord i processtemperatur och nya keramiska material har doktoranden William Sjöström synliggjort en rad nya spännande resultat inom additiv tillverkning. Nu siktar han mot nya mål.

Man står iklädd skyddsdräkt och friskluftsmask och håller i tungstenar.

William Sjöström, doktorand i maskinteknik vid Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet, spenderar den mesta av sin tid i labbet för additiv tillverkning i metall. Iklädd skyddskläder och friskluftsmask spenderar han sin tid på att vidareutveckla och effektivisera materialtillverkningen.
– Just nu jobbar jag med att ta fram processparametrar för två så kallade HTCS ståler (high thermal conductivity steel) samt reducerad elementär tungsten. Tungsten är lite lik keramtänket eftersom smälttemperaturen är över 3400 grader, dock är det betydligt enklare att processa på grund av den höga konduktiviteten. En majoritet av arbetet är att ta fram ett nytt sätt för processutveckling som blivit möjlig med den nya utrustningen från Freemelt.

– I stället för att göra ett tiotal byggen med ett hundratal kuber som ska analyseras så siktar jag på att göra gradienter i processutvecklingen. Mina senaste byggen ger samma data i ett prov som 25 stycken prover gav förut, genom detta kan jag klämma in cirka 100 experiment i ett bygge istället för cirka 9 som det var innan vi hade Freemelten. Dessutom har vi nu möjlighet att skanna varje lager av bygget för att få en video utifrån bakåtspridd signal som visar på resultatet redan innan vi börjar kapa i proverna.

I din lic-avhandling från i våras lyftes nya metoder att skapa unika materialegenskaper genom additiv tillverkning. Bland annat introducerade du möjligheten att nyttja keramiskt pulver i världsrekordtemperaturen 1600 grader. Hur har du jobbat vidare sen dess?

–  Vi har köp in pulver för att göra mer försök men inte hittat tiden än, det projektet har ingen mer finansiering så det hänger på övriga projekt.

– Jag vill gärna arbeta åt hållet att kunna ersätta en del metaller med nya keramiska material, men det kräver ett projekt eller att jag hittar tid, just nu har vi bara metallprojekt i gång.

Om drygt ett år ska du försvara din doktorsavhandling, vad hoppas du kunna visa fram då?


–  Avhandlingen kommer att börja med det som finns i lic-avhandlingen. De arbeten som presenterades där är nu accepterade och publicerade. Arbetet har fortsatt i riktningen som ”future work”-avsnittet beskriver. Tanken är att publicera de tre nya materialen som utvecklas nu samt den nya, mer effektiva metoden för materialutveckling. Jag tror att det kommer att sy ihop arbetet ganska bra och visar på den enorma utveckling som skett sedan jag började arbeta med PBF-EB.

–  Sen har jag arbetat med några sidoprojekt, bland annat tagit fram en process för så kallad High entropy alloys och jag håller på att undersöka om det går att bygga enkristaller genom att använda ett enkristallint frö.

Vad jobbar du med om tio år?


–  Jag har svårt att tro att jag kommer gå långt från materialanalys och materialutveckling. Det är ämnen som det finns massor att göra inom och som blir alltmer aktuella för att uppnå balas mellan miljömål och teknikutveckling. 

– Förhoppningsvis finns möjligheten att fortsätta inom AM och kanske närma sig professorsnivå. Samtidigt skulle jag gärna vilja ha lite mer anknytning och samverkan mot industri, så drömmen vore någonting likt en 50/50-fördelnining mellan universitet och industri.

Mer om Williams värlsdrekord

William SjöströmWilliam Sjöström, doktorand


Sidan uppdaterades 2024-10-22