IoT för Smarta fastigheter ‑ Örnsköldsviks kommun
Upptäcka fasadsprickor med AI
Örnsköldsviks kommun vill undersöka hur man med hjälp av ny teknik kan göra fastigheter smartare. De deltar med tre utmaningar kopplat till området. Den första är att undersöka om man med hjälp av drönare och artificiell intelligens (AI) kan undersöka husfasader för att upptäcka sprickor. En student på Mittuniversitetet har under vårterminen 2020 gjort ett examensjobb där han utvecklat en algoritm som kan identifiera fasadsprickor i bilder av olika typer av byggnader. Läs mer om examensarbetet.
Koppla upp fastigheter
I den andra utmaningen vill Örnsköldsviks kommun koppla upp äldre byggnader för att förbättra driften av dem. Genom att kunna mäta t.ex. temperatur, koldioxidnivå och hur mycket olika rum används så vill kommunen testa om det går att effektivisera driften för att få ett bättre inomhusklimat till en lägre kostnad. Mittuniversitetet har utvecklat och testat liknande funktioner tidigare, dessa kommer nu att anpassas för denna utmaning och installeras i en fastighet hos Örnsköldsvik kommun för testning.
Bättre inomhusklimat på flygplatser
Flygplatsen i Örnsköldsvik vill undersöka om det går att styra ventilationen i sina lokaler på ett bättre sätt. Flygplatsen har stora lokaler som till stora delar av dagen står tomma men när det närmar sig en flygavgång fylls lokalerna snabbt av väntande människor som kan befinna sig i lokalerna upptill 2 timmar. Ventilationens styrsystem hinner inte anpassa sig till situationen tillräckligt snabbt. Örnsköldsviks flygplats vill undersöka om man kan addera information till styrsystemet som till exempel antalet om antalet bokade biljetter eller antalet personer som kommer in i lokalen för att snabbare kunna anpassa ventilation och temperatur i lokalerna och skapa en bättre upplevelse av inomhusklimatet.