TransAlgae
Projektets huvudmål är att implementera innovativa lösningar för produktion av biomassa från avfallsströmmar i industriell skala med mikro- och makroalger.
Projektet syftar till att skapa ett nätverk av relevanta aktörer inom algeindustrin i Botnia-Atlantica-regionen.
Intern reformator av tjära- och alkalieffekt
Den viktigaste frågan i kommersialiseringen av indirekt biomassaförgasningsteknik är att minska tjärinnehållet i syngas för nedströmssyntes av bränsle/kemikalier. Rågas som produceras i förgasaren innehåller flera oönskade komponenter, såsom tjära, alkali, kväve och svavelkomponenter. Dessa komponenter måste tas bort från rågasen på ett energieffektivt och miljömässigt sätt. De bildas på olika sätt beroende på reaktorutformningen, bäddmaterialet och driftstemperaturen. Ett alternativ till att reformera tjäran är att använda partiell oxidation och/eller katalytiska bäddmaterial som realiseras i en intern reformeringsreaktor utvecklad av Mid Sweden University. Denna interna reformator undersöks vidare i delprojektet.
Målet är att:
- Identifiera olika bäddmaterialegenskaper och möjligheten att använda dessa över ett brett temperaturintervall.
- Utvärdera möjligheten att rengöra rågasen - särskilt från tjäror och andra kolväten - genom intern reformering och partiell oxidation av gasen med syre.
- Undersöka hur experimentella resultat i en liten indirekt förgasare kan överföras och användas i en förgasare i industriell skala.
- För att förstå hur den interna reformatorn bör utformas och under vilka vätskedynamiska förhållanden kan man optimera förstörelsen av tjära och eventuellt metan.
- Studien genomförs i en 150 kW pilotanläggning med dubbla fluidiserade bäddar av biomassa med 150 kW som byggdes upp vid Mittuniversitetet, Härnösand, 2007.
Detta är ett delprojekt i Swedish Gasification Center (SFC) som stöds av Energimyndigheten och industrier. SFC är ett forskningscenter där ett antal akademiska intressenter samarbetar med branschen och har en total budget på 540 miljoner SEK under 10 år från 2011-2021. Regeringarna strävar efter att Sverige ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Tekniken innebär att bränsle kan produceras genom biogasförgasning som drastiskt kommer att minska koldioxidutsläppen jämfört med den nuvarande användningen av fossila bränslen.
SFC är uppdelat i tre noder, 1) CDGB - Direkt förgasning (KTH / MDH / LNU), 2) CIBG - Indirekt förgasning (Chalmers / GU / Miun / SP), och 3) Bio4G - Suspension (eller medflödet) Förgasning (LTU / UmU / ETC / LTH). Mittuniversitetet är partner i den andra noden, CIBG.
Läs mer om projektet: www.biofuelregion.se/transalgae
Fakta
Projektperiod
160401-190401
Samarbetspartners
- BioFuel Region
- Nattviken Invest
- Novia
- University of Vaasa
- Botnia-Atlantica
- Arctic Seaweed
- Bodö kommun
- Kempestiftelserna
- Länsstyrelsen Västernorrland
- Länsstyrelsen Västerbotten
- Nordland Fylkeskommune
- SLU
- Österbottens förbund