Bevarandet av artrikedom och unika naturmiljöer kan bidra till turism
Ett levande landskap som värnar om artrikedom och naturvärden är en förutsättning för naturturism. John Lind, doktorand i ALPMEMA-projektet, som forskar kring höglänta slåtterängar, presenterade vid en turismkonferens hur bevarandet av naturvärden och turism kan samspela.
Vid konferensen ”Rethinking tourism for a sustainable future” som Miun stod värd för i september, gav John Lind en inblick i forskningsprojektet ALPMEMA. Det undersöker bland annat vilka styrmedel som bidrar till att bevara artrikedom och biologisk mångfald på höglänta slåtterängar på olika platser i världen.
I Sverige finns flera slåtterängar i Härjedalen och Jämtland och i den regionen är också naturturismen en viktig sektor. Den artrikedom som den ängstypen innehåller förutsätter att människan fortsätter att bruka marken på det sätt man gjort i hundratals år, med naturbete och slåtter. Naturvärdena som det här bruket av marken skapar är också en del av det som drar turister till regionen.
Hållbar turism kan bidra
- Turismen med fokus på naturupplevelser är en nyckelindustri i den här regionen. Samtidigt kan en icke-hållbar besöksnäring också innebära ett hot mot den här känsliga miljön som man som turist vill uppleva. Här finns en ömsesidighet som man behöver vara medveten om och hantera på ett klokt sätt, konstaterar John Lind.
Samtidigt kan turism som sker på ett hållbart sätt bidra till att unika artmiljöer som höglänta slåtterängar bevaras. I och med att jordbruken i de här områdena inte ger så stora intäkter är turismen en välbehövlig inkomstkälla som gör det möjligt att fortsätta driva jordbruk och därmed bidra till att slåtterängarna med sina unika arter fortsätter att brukas.