Poddserie: Hemberedskap i teorin
Hur kan vi förstå hemberedskap ur ett sociologiskt perspektiv? Hur har det sett ut historiskt? Hur har könsrollerna sett ut? Hur kan beredskap ses som samhällskritik? Detta och mycket annat tar vi upp i podden Hemberedskap i teorin.
Den här podden kan ses som en motpol till dem som berättar hur du ska förbereda dig inför en kris – vi pratar om hemberedskap ur ett samhällsperspektiv med forskare från Mittuniversitetet, Umeå universitet och Lunds universitet.
Avsnitt 1 – Varför vill en sociolog studera hemberedskap?
I det första avsnittet av Hemberedskap i praktiken pratar vi om hur hemberedskap kan studeras från olika perspektiv: både utifrån hur det diskuteras politiskt genom olika styrdokument och informationskampanjer, och hur enskilda människor tänker och agerar kring hemberedskap. Vi reflekterar också över skillnader i människors förmåga till beredskap – främst utifrån klass, utbildning, kön, funktionalitet och etnicitet.
Medverkande: Linda Kvarnlöf, Erna Danielsson och Elin Montelius, alla forskare i sociologi vid Mittuniversitetet.
Avsnitt 2 – Från fru Lojal till den resilienta hemmafrun
Det här avsnittet handlar om hemberedskap ur ett genusperspektiv. Vi fördjupar oss i hur beredskap tidigare var organiserad i Sverige och tittar närmare på hur könsrollerna har sett ut under olika tidsperioder. Vilken roll förväntas kvinnor ta i hemberedskapen och vad finns det för utrymme för kvinnor i samhällets krisberedskap?
Medverkande: Erna Danielsson och Elin Montelius, båda forskare i sociologi vid Mittuniversitetet, och Johanna Overud, historiker och genusvetare vid Umeå Universitet.
Avsnitt 3 – Vad har hemberedskap med samhällskritik att göra?
Släpps den 12 november. Det här avsnittet handlar om hemberedskap som samhällskritik. Dels om att människors beredskap i hemmet kan grunda sig i en kritik mot samhällets beredskap, eller vad många upplever som bristande beredskap, och dels som en slags kritik mot samhällets modernisering som på vissa sätt gjort oss mer sårbara. Vi pratar också om utopier – tankar om ett bättre samhälle och en bättre framtid.
Medverkande: Linda Kvarnlöf och Elin Montelius, båda forskare i sociologi vid Mittuniversitetet, och Mikael Linnell, forskare i sociologi vid Lunds universitet.
Poddavsnitten har producerats inom ramen för forskningsprojektet ”Att göra hemberedskap: ett kritiskt perspektiv på beredskapens diskurser och praktiker” som finansieras av Vetenskapsrådet.