Projektgruppen på studiebesök hos Omegalax
I slutet av november 2021 besökte projektgruppen fiskodlingen Omegalax i Timrå för att lära sig mer om förädling av fiskfoder. Förhoppningen är att forskarna ska kunna ta fram alternativa varianter av foder som kan börja användas av fiskodlingar runtom i landet.
Omegalax är en del av Hushållningssällskapet i Västernorrland. De föder upp rödingyngel som sedan säljs vidare till matfiskodlingar eller planteras ut i sjöar. Under studiebesöket berättade fiskodlingsstrategen Kenneth Olofsson på Omegalax om de olika moment som utgör en fiskodling.
Projektgruppen besöker en av bassängerna på anläggningen.
Projektgruppen fick även ta del av de utmaningar som fiskodlingen tampas med och lyssna på hur de aktivt jobbar med att förbättra odlingen och avelskvaliteten bland fisken.
– Vi är intresserade av hela processen, inte minst vilka förutsättningar som krävs för att kunna producera fiskfoder på ett storskaligt sätt, säger Erik Hedenström projektledare och forskare på Mittuniversitetet.
Närbild på fiskrom.
Samarbetet med Omegalax är en del av forskningsprojektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder, som vill nyttja den kompetens som redan finns på universitetet inom fermentering av förnyelsebara och fossilfria restmaterial från skogen.
– Vi vill kunna analysera det foder som de använder i nuläget för att kunna ta fram en egen variant. Förhoppningen är att vi genom vår forskning ska kunna samarbeta närmare med Omegalax i framtiden, avslutar Erik Hedenström.