Beate Stålsett berättar om sin forskning
Beate Stålsett är doktorand vid Mittuniversitetet och ingår i projektgruppen. Under de kommande två åren kommer hon att arbeta mot en licentiat i företagsekonomi med fokus på entreprenörskap och innovation i ett hållbarhetsramverk. Här berättar hon om sin forskning.
Vad forskar du om?
– Jag kommer att fokusera min forskning på entreprenörskap och innovation på landsbygden inom livsmedels- och jordbrukssektorn, och i synnerhet utforska begrepp av värdeskapande bortom det ekonomiska värdet som miljömässiga och sociala värden. Jag kommer att bygga vidare på forskning om socialt entreprenörskap och social innovation, och planerar en studie som inkluderar kvalitativa och kvantitativa metoder. En del kommer att fokusera på politik och diskurser, och jag kommer att granska och analysera entreprenörskapets och innovationens roll i svensk livsmedelspolitik och deras koppling till hållbarhet. Den andra delen kommer att fokusera på situationen på marken för entreprenörer inom livsmedelssektorn i norra Sverige, och utforska frågor om policypåverkan, utmaningar och möjligheter för entreprenörskap och innovation i sektorn i den delen av landet.
Varför skulle du säga är det är relevant att undersöka?
– Vi ser att kraven på hållbarhet hos företag på ekonomisk, miljömässig och social nivå ökar. Forskare för diskussioner om mer diversifierade ekonomier, där nerväxt är ett alternativt begrepp som diskuteras. I det sammanhanget är frågorna om entreprenörens roll som agent i det ekonomiska systemet och innovationens roll i framsteg och utveckling intressanta frågor att utforska vidare - särskilt inom livsmedels- och jordbrukssektorn. Det är en sektor som är underforskad med avseende på entreprenörskap och värdeskapande, men som spelar en nyckelroll när det gäller både klimatpåverkan och lösningar. Det finns också många sociala element i livsmedelsfrågor som ibland förbises i ekonomiska och politiska diskussioner om ämnet. Jag hoppas att min forskning kan bidra på ett meningsfullt sätt till projektet, men också ge ny empirisk kunskap om värdena av entreprenörskap och innovation genom lokala livsmedelssystem som kan vara av relevans för forskare, beslutsfattare och lokala entreprenörer.