”För mig handlar mat mycket om relationer”
Towe Johnson är projektmedarbetare i Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems. Parallellt med det jobbar hon sedan några månader tillbaka också i projektet GREN på Torsta AB. Här berättar hon om sina erfarenheter från projekten och vad hon tar med sig in i sin nya tjänst.
Berätta om ditt arbete i projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems.
I projektet har jag hjälpt till att ta fram underlag och format enkäten som vi har skickat ut till livsmedelsproducenter. Jag har också samlat in svaren, analyserat och sammanställt dem. Parallellt med det har jag intervjuat privata aktörer i privata skolor i Jämtland och Västernorrland om deras måltidsverksamhet hur deras förutsättningar att vara en del av det lokala matsystemet ser ut.
Vad tar du med dig från din tid i projektet?
Det har varit väldigt spännande att dels jobba med landsbygdsföretagens förutsättningar i länet, dels deras roll i det lokala matsystemet – både hur den ser ut i dagsläget och hur den skulle kunna se ut. Jag tar också med mig hur vi med ny kunskap kan stötta den utvecklingen för entreprenörskap på landsbygden för en ökad hållbar livsmedelsproduktion i länet. Den kartläggning vi har gjort i projektet är viktig för att få en uppdaterad bild av hur det ser ut, vilka styrkor, svagheter och möjligheter som finns.
Vikten av ett tvärvetenskapligt perspektiv är också en viktig del jag tar med mig. Livsmedelsproduktion är inte en isolerad ö utan det rör många olika frågor och områden, och därför behövs ett helhetsperspektiv i frågan. Det har också varit väldigt givande och inspirerande med våra internationella samarbeten i projektet eftersom det ger ytterligare infallsvinklar, bland annat en möjlighet att sätta det globala i en lokal kontext. Att jobba i projektet har också inneburit att jag har fått ta på mig en annan hatt, eftersom jag själv driver jordbruk tillsammans med mina föräldrar. Eftersom jag är producent har det varit lärorikt och intressant att se saker ut annat perspektiv. Projektet känts också väldigt relevant och värdefullt eftersom det ligger så nära min verklighet.
Nu jobbar du också parallellt i ett projekt på Torsta AB. Berätta om det.
Ja, precis. Under våren har jag även börjat jobba i ett projekt vid Torsta som heter GREN – Grönt Regionalt Ekosystem för stärkt Näringsliv. Det startade vid årsskiftet och har som syfte att stärka samverkan mellan länets aktörer inom gröna näringar. Projektet är en del av det arbete som Torsta gör för landsbygdsutveckling på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen, så jag tillhör landsbygdsutvecklingsenheten och samarbetar med andra landsbygdsutvecklare.
Torsta är som ett kunskapskluster för gröna näringar, och det är en stor fördel när vi ska jobba så mycket med regional samverkan i projektet. Det är många som jobbar med frågor som rör de gröna näringarna, och i stället för att alla ska jobba på varsitt håll vill vi hitta metoder för hur vi kan samverka mer. Vi hoppas därför kunna skapa fler kluster och fler mötesplatser och forum för aktörerna i länet. Det är det som lockar mig med projektet – att få jobba med samverkan som är så viktigt. Något jag tar jag med mig från projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems är att mötesplatserna verkligen uppskattas av aktörerna. Våra workshops, där vi samlade olika aktörer, är ett exempel på en mötesplats som blev väldigt uppskattad.
Vilka samarbetsmöjligheter ser du mellan Mittuniversitetet och Torsta?
Jag ser det som självklart att samarbeta eftersom Mittuniversitetet är en av aktörerna i GREN. Båda projekten kan berika varandra otroligt mycket med olika perspektiv. Universitetets roll att bidra med aktuell kunskap fyller en viktig funktion och att jobba för regional samverkan är ju ett mål som universitetet och Torsta har gemensamt.
Vad är det som gör att du brinner för att jobba med just frågor kring matproduktion?
Jag har ett stort intresse för hållbar livsmedelsproduktion, en levande landsbygd och landsbygdsfrågor. Och i grunden tror jag att det intresset kommer från maten. För mig handlar mat mycket om relationer – relationen till platsen där maten produceras, till den som producerar maten, till naturen, kocken och till mathantverkaren. Det handlar också om de sociala och kulturella relationer som skapas kring mat och av måltider, och där också landsbygd, samhällsutveckling och kulturgeografi kommer in.
Läs mer om projektet GREN – Grönt Regionalt Ekosystem för stärkt Näringsliv