"Det ligger rätt i tiden"
Det Kampradfinansierade projektet "Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems" startade hösten 2022 och pågår till 2025. Här berättar projektledare Wilhelm Skoglund och projektmedlemmen Matthias Fuchs om projektet.
Wilhelm Skoglund, universitetslektor vid Mittuniversitetet, är projektets ledare. Han menar att projektet ligger rätt i tiden och är viktigt, inte minst på grund av den växande betydelsen av hållbara livsmedelssystem, både globalt och lokalt.
– Vi hoppas att projektet blir framgångsrikt och att vi kan publicera många artiklar och ha en positiv inverkan på entreprenörsutveckling och policyutveckling inom lokala livsmedelssystem, säger Wilhelm.
Wilhelm Skoglund
Projektet involverar ett internationellt och diversifierat team med 10 forskare som studerar lokala livsmedelssystem i en svensk kontext, ur flera perspektiv och discipliner, såsom antropologi, historia, geografi, ekonomi och företagsekonomi. En av projektmedlemmarna är Matthias Fuchs, professor vid Mittuniversitetet. Han tycker att projektet är särskilt viktigt eftersom det bidrar till entreprenörers produktion av lokal mat, med resurser från regionen.
– Min roll i det här projektet är att analysera de entreprenörer som arbetar med lokal matproduktion: vilka styrkor, svagheter, möjligheter och chanser de har att producera lokal mat, och vad som kan göras för att stärka dessa entreprenörer.
Ett annat fokus för Matthias och de andra projektmedlemmarna är digitalisering av svenska lokala livsmedelssystem, att utforska befintliga digitala plattformar, applikationer och verktyg, samt beteende kring onlineshopping och feedback från konsumenter som köper lokalt producerad mat.
Matthias Fuchs