Presentation av forskning vid RSA:s årliga konferens
Den 11-14 juni var medlemmar i projektet värdar för en session och presenterade pågående forskning vid konferensen Regional Studies Association (RSA). Sessionen hade titeln "Exploring the routes to creative local food system development in rural regions" och leddes av Daniel Laven.
Wilhelm Skoglund, Mittuniversitetet, presenterade en studie om institutionella marknaders potential för svenska lokala livsmedelssystem. Med fokus på ett av de nya tillvägagångssätten i ämnet, "Dynamic Procurement System" (DIS) i Jämtland, diskuterade Wilhelm de ökade möjligheterna för upphandling av lokal mat i skolor, sjukhus och andra institutioner.
Resultaten visar på höga ambitionsnivåer från den offentliga sektorn när det gäller hållbarhet, hälsoperspektiv och landsbygdsutveckling genom livsmedelsentreprenörer. Många producenter börjar också registrera sig och använda DIS, med målet att nå den offentliga sektorns konsumtion. Samtidigt finns det många utmaningar i denna process, bland annat kostsamma transporter och logistik från avlägsna platser, brist på lämpliga faciliteter för matlagning i offentliga kök, den tidsåtgång som fortfarande krävs för att registrera sig och använda DIS samt den ibland högre prissättningen för lokal mat.
Emma Björner, Göteborgs universitet, presenterade två studier. En av presentationerna fokuserade på forskning om digitala plattformar och lokala livsmedelsproducenters närvaro på nätet, som genomfördes tillsammans med Matthias Fuchs, Mittuniversitetet, och Wolfram Höpken, Ravensburg-Weingarten University of Applied Sciences. Den andra presentationen handlade om lokal mat, policyinstrument och entreprenörsutveckling, baserat på forskning som genomförts tillsammans med Annelie Sjölander-Lindqvist, Göteborgs universitet.
Några konsekvenser av studien om möten mellan policy och entreprenörer är följande:
- Minska avståndet mellan policy, policyaktörer och entreprenörer.
- Komplettera abstrakta policyer med konkreta planer och åtgärder.
- Skapa medvetenhet om olika entreprenöriella drivkrafter och spänningar.
- Utveckla anpassningsförmågan hos det politiska stödsystemet.
- Balansera kortsiktiga projekt med långsiktiga processer.
Andra presenterade också sin aktuella forskning och sitt arbete under sessionen. Birgit Hoinle, University of Hohenheim, delade med sig av insikter från sin forskning om potentialer, policyåtgärder och hinder för hållbar offentlig livsmedelsupphandling i Tyskland och Frankrike. Anna Hegethorn, Eva Jilkén och Lena Mossberg, Göteborgs universitet, gav en presentation av sitt pågående arbete om platsbilder genom upplevelser och souvenirer. Med hjälp av exemplet med den berömda "polkagrisen" från Gränna i Sverige diskuterade de hur skyddade livsmedelsprodukter kan användas som souvenirer och bidra till att berika etiska värden och platsvarumärke.
Vi hörde också Viktor Vesterberg, Göteborgs universitet, som delade med sig av insikter från sin studie om bortglömd fisk och illustrerade hur han och hans kollegor samlade kockar och fiskare för organiserade provsmakningar och workshops för att utforska nya användningsområden för bortglömd fisk.
Slutligen presenterade Claudio Marcianò, Mediterranea University Reggio Calabria, sitt arbete om territoriell integrerad utveckling i avlägsna europeiska områden och delade med sig av insikter från utvecklingen av ett lokalt styrsystem i ett Leader-område i Kalabrien i södra Italien.