Presentation av forskning vid Spain Gastronomy Conference
Den 27-29 mars samlade 2025 Spain Gastronomy Conference forskare och yrkesverksamma från hela världen i Madrid för engagerade diskussioner om gastronomins roll i samhället. Under konferensen presenterade Beate Stålsett resultaten från en analys av policyberättelser som gjorts inom projektet.
Konferensen fokuserade på frågan om att omformulera gastronomin, att gå från att se den som en ren fritidsaktivitet till att inkludera andra dimensioner av värdekedjan genom ett tvärvetenskapligt och internationellt tillvägagångssätt. Arrangörerna efterlyste nya sociala, ekonomiska, psykologiska, medicinska och kulturella perspektiv på denna omformulerade tolkning av gastronomi, och hållbarhet var ett övergripande tema under hela konferensen.
Beate Stålsett från Mittuniversitetet presenterade resultaten från en analys av policyberättelser som gjorts inom ramen för projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems. Eftersom entreprenörskap och hållbarhet har åberopats som politiska imperativ menar studien att det är viktigt att utforska ytterligare vilken typ av entreprenörskap som förespråkas i policyer inom specifika affärssektorer och hur det anses bidra till hållbarhet. Denna studie analyserade hur entreprenörskap presenteras på olika styrnivåer i en svensk och europeisk kontext och diskuterade hur dessa presentationer skapar berättelser som både överensstämmer med och avviker från idéer om en posttillväxtekonomi. Slutsatsen är att det finns möjligheter för forskare och beslutsfattare att återskapa entreprenörskap i en posttillväxtekonomi genom att lyfta fram moral, hjältar, intriger och miljöer som för närvarande är på de politiska sidolinjerna som en del av den dominerande berättelsen.