Rapport om entreprenörskap och regionala innovationssystem
I juni presenterade tre av projektets medlemmar en rapport om entreprenörskap och regionala innovationssystem vid 18th Academy of Innovation, Entrepreneurship, and Knowledge Conference. Studien framhåller bland annat vikten av ett lokalt samarbete byggt på förtroende för att övervinna utmaningar.
Temat för årets konferens var "Innovation, kunskap och digitalisering: Bygga förtroende för att möta dagens utmaningar". Där presenterade projektmedlemmarna Paulina Rytkönen, Wilhelm Skoglund och Daniel Laven rapporten “Breaking new ground, catching up and falling behind – growth and decline in the local food industry” i samarbete med professor Pejvak Oghazi från Södertörns högskola.
Syftet med studien är att försöka förstå de underliggande krafterna bakom ekonomisk tillväxt och nedgång inom det lokala livsmedelssystemet. Den kombinerar inslag av regionala innovationssystem, landsbygdsentreprenörskap och entreprenörskapskontextteori för att belysa skillnaderna mellan olika grenar inom det lokala livsmedelssystemet. Studien fokuserar på industriella egenskaper, inklusive regionala industriella resurser, inbäddning i lokala resurser och arbetskraftsresurser, innovationer, skapandet av entreprenörskultur, utnyttjande av regionala tillgångar och regionala länkars roll i entreprenörsprocessen.
Forskningsupplägget bygger på ett jämförande, kvalitativt synsätt med två fall, till exempel småskaliga mejerier och hantverksbryggerier i Jämtland. Det är en totalbefolkningsstudie, baserad på intervjuer med företrädare för respektive sektor - genomförd under en tioårsperiod, med nyligen genomförda uppföljningsintervjuer. Dessutom innehåller den information om större företagshändelser, såsom nystartade företag, exits, årsomsättning, företagsform, ägare, antal anställda och andra större företagshändelser som finns i offentliga register.
Resultaten indikerar att analys av sektoriell utveckling inom den lokala livsmedelsindustrin är ett produktivt sätt för att förstå sektoriell utveckling och sektoriell nedgång på regional nivå. Ett nyckelresultat är att närvaron av regionala kunskapsmäklare och ett regionalt nav som stödjer samordning av resurser och underlättar framväxten av en entreprenöriell sektorskultur i regionen är ganska viktig för vissa sektorer. Klyftor, brister och utmaningar kan dock överbryggas genom etablering av en företagsorganisation och lokalt samarbete byggt på förtroende. Dessutom är socialt kapital väsentligt för sektoriell utveckling och för artikuleringen av ett regionalt innovationssystem inom den lokala livsmedelsindustrin.