Rapport om övergång till hållbara livsmedelssystem genom offentlig upphandling
Projektledare Wilhelm Skoglund har tillsammans med forskarna Mari Kjellberg och Henrik Haller genomfört en fallstudie i Härnösands kommun. I studien undersöks alternativa inköpsprocesser som kan minska koldioxidavtrycket för den offentligt upphandlade maten i kommunen.
Bakgrunden till studien är att livsmedelssystemet står för ca 34% av de totala växthusgasutsläppen globalt, och omkring 30% av utsläppen i Sverige. För att nå de globala målen i Parisavtalet och FN:s Agenda 2030 så behöver samhället drastiskt minska de negativa effekterna som mat har på vår planet så som produktion, distribution och avfallshantering av. Offentlig upphandling har föreslagits som en effektiv hävstång för att katalysera förändringar inom konsumtion och produktion av livsmedel.
Utsläppen av växthusgaser förknippade med den nuvarande måltidservicen i Härnösand var 2,2 CO2e (koldioxidekvivalenter) per kg och måste minskas med 40,9 % till 2030 för att uppfylla Parisavtalet. Cirka 75 % av utsläppen kommer från livsmedel av animaliskt ursprung (44 % från rött kött). Tre alternativa kostscenarier undersöktes; " Inget rött kött", "-50% rött kött", "kött-fri flexitarian". <7 % av den totala inköpta volymen av livsmedel (angett i kg) substituerades mot livsmedel med lägre utsläpp och visar sig kunna ge utsläppsminskningar av växthusgaser så höga som 43 %.
Den svenska lagen om offentlig upphandling, bristfällig infrastruktur, den svenska matkulturen och förändringsbenägna lokala politiker nämndes som nödvändiga faktorer att hantera för att förändringar i livsmedelsupphandlingssystemet ska kunna realiseras. Respondenterna betonade att policyförändringen i Sverige behöver samordnas från en högre organisation men möjligheter för enskilda kommuner att vidta åtgärder exemplifierades också.