Studiebesök i Kristianstad: Dela erfarenheter och inleda samarbete
Teammedlemmar från projektet Enhancing Entrepreneurship in Rural Areas through Local Food Systems åkte nyligen på ett tvådagars studiebesök till Högskolan Kristianstad (HKR). Syftet med besöket var att lära sig mer om HKR:s Kamprad-finansierade projekt Outdoor Recreation, Hospitality, and Rural Development: From Covid-19 to Sustainable Futures, att dela erfarenheter och preliminära resultat, samt att utforska möjligheter till projektöverskridande synergier.
Besöket omfattade en rundtur i HKR:s gastronomiska vetenskapsprogram och tillhörande laboratorieanläggningar samt djupgående presentationer om de forskningsaktiviteter som för närvarande pågår inom varje projekt. Besöket omfattade också diskussioner om relaterat arbete som varje team utför tillsammans med ett ömsesidigt åtagande att utforska en gemensam publikation som skulle spänna över båda projekten.
Vilka är de viktigaste likheterna mellan de två projekten?
"Båda projekten är kopplade till utveckling av små- och mikroföretag på landsbygden och till frågor som rör den kulturella och kreativa ekonomin. Dessa likheter skapar ett antal potentiella synergier och utgör en spännande grund för ytterligare samarbete. Intressant är också den slående likheten i nivån av engagemang, passion och kreativitet bland de livsmedelsproducenter som är anslutna till båda projekten. Det är vår förhoppning att vår syn på policy inom detta område kan återspegla det engagemang som många av våra studiedeltagare uppvisar." Wilhelm Skoglund, projektledare och universitetslektor, Mittuniversitetet
Vilka är dina viktigaste lärdomar från studiebesöket?
"Relationen mellan lokala livsmedelssystem och entreprenörskap är ett outforskat område i Sverige. Vi hoppas att båda projekten kan bidra till att utveckla mer kunskap tillsammans med att informera om nya policyer och praxis på arenan. Det var intressant att notera hur liknande utmaningarna är för småskaliga livsmedelsproducenter i samband med varje projekt, vilket återspeglar de bredare strukturella utmaningar som finns i våra moderna livsmedelssystem." Daniel Laven, avdelningschef och universitetslektor, Mittuniversitetet