Mathantverk, osttillverkning och relationsmat: Studiebesök i Östersund med omnejd
I slutet av april 2023 träffades projektteamet i Östersund för ett gemensamt projektmöte och studiebesök hos företag och organisationer verksamma i det jämtländska matsystemet. Här kan du läsa mer och se filmer från besöken.
Torsta AB
Projektteamet på studiebesök hos Torsta AB.
Teamet besökte Torsta AB, ett kunskapscenter för de gröna näringarna, i Ås, utanför Östersund i Jämtland. På Torsta finns ett naturbruksgymnasium och ett gårdsbruk, restaurang- och konferensmöjligheter och en avdelning för landsbygdsutveckling. Marie Sjölin, Chef för Landsbygdsutveckling på Torsta visade runt och berättade om verksamheten.
På frågan om vad Marie ser som de främsta utmaningarna att utvecklas när det kommer till små- och medelstora företag verksamma i livsmedelssystemet i Jämtland och Sverige svarade hon att en hel del utmaningar är de kostnadsökningar som har varit. Priserna på insatsvaror och arbetskraftsförsörjning är en annan viktig del.
- Det kanske allra viktigaste skulle jag säga är den allmänna bilden av matsystemet. Det är väldigt många som tycker väldigt mycket och ofta är det de som kanske vet väldigt lite om hur produktionen ser ut. Så det tänker jag är det viktiga; att lära sig mer och värdesätta den matproduktion vi faktiskt har, säger Marie.
Eldrimner
Projektteamet besökte också Eldrimner – Nationellt Resurscenter för Mathantverk som likt Torsta AB ligger i Ås. Projektgruppen visades runt och fick bland annat besöka Osterian af Jemtland som drivs av Ingela Mårtensson. Aksel Ydrén som är branschansvarig för fiskförädling på Eldrimner, var guide och berättade om verksamheten.
- Här är vi ungefär 25 personer som jobbar med att lyfta mathantverket på olika sätt. Och mathantverk är ju småskaligt producerade matprodukter. Det är dels småskaliga ostar, bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, fiskförädling och jästa drycker till exempel, berättar Aksel.
På Eldrimner arbetar man bland annat med kurser, en stor produkttävling, utbildningsmaterial, tidningar och filmer för att lyfta både mathantverket och mathantverkarna. Och Aksel ser ljust på Eldrimners framtid och utveckling.
- Vi vet att vi behöver förändra vårt livsmedelssystem, att det nuvarande inte är hållbart. Det storskaliga systemet skapar väldigt många problem, och i kontrast så finns mathantverket som skapar lokala arbetstillfällen, bidrar till en större biologisk mångfald och har ett litet ekologiskt fotavtryck. Så vi behöver mathantverk i framtiden och vi behöver mathantverkare, resonerar han.
Skärvångens Bymejeri
Nästa stopp var Skärvångens Bymejeri. Där visade Patrik Östlund, Sälj Region Norr, och Kim Håkansson, administration- och marknadsansvarig, runt. Mejeriet startade 1999 med idén att bedriva jordbruk i Skärvången och bevara bygdens marker öppna. Grundarna av mejeriet ville alltså att bygden skulle vara levande, något som är viktigt även idag.
Idag förädlar man komjölk och getmjölk till ett 25-tal dessertostar och har vunnit totalt 55 medaljer i de nationella mästerskapen i småskaligt mathantverk för sina olika dessertostar. Patrik Östlund fick frågan om vad som är tilltalande med att arbeta på Skärvångens Bymejeri.
- Det är att det är så många olika moment, från att tillverka osten till att sälja och äta osten. Och sen kan man experimentera väldigt mycket med ost. Man kan lyfta ut en liten batch och göra en provystning med någon rolig kryddblandning för att testa sig fram, säger Patrik.
Patrik förklarade också att den största utmaningen i arbetet enligt honom har att göra med logistik. Den kostar mer och mer och därför skulle han gärna se ett samarbete med fler småhantverkare kring transporter.
Slaktarn
Krögaren Benny Andersson serverade maten på Slaktarn.
Dagen avslutades med middag på Slaktarn i centrala Östersund. Slaktarn startades 2015 med idén att bygga en klassisk köttbutik inne i Östersund och erbjuda östersundbor kött och egenproducerade charkuterier från lokalsamhället direkt över disk.
Johan Danielsson, VD på Slaktarn, berättade att man arbetar med relationsmat och beskrev sin filosofi när det kommer till mat.
- Jag tycker framför allt att maten som serveras ska vara ren och ärlig. För oss är det viktigt att vi känner våra bönder. På så sätt vet vi också att det har gått rätt till. Egentligen är det inte svårare än så. Vår mat som vi serverar i restaurangen är avskalad och naken, berättar Johan.