Naturen är viktig för hälsan
Rosemarie Ankre och studenten Rasmus Nordmark har nu genomfört ytterligare fältobservationer med äldre vuxna - denna gång i Östersunds kommun. Och resultatet visar att naturupplevelser och rörelse utomhus är viktigt för att äldre vuxna ska må bra både fysiskt och psykiskt.
I maj genomförde Rosemarie Ankre och studenten Rasmus Nordmark ytterligare fältobservationer med äldre vuxna i Östersunds kommun. Studien breddades för att inkludera äldre vuxna som har större svårigheter med sin rörlighet, vilket ger möjligheter att lära mer om både sambandet mellan god hälsa och vistelse i naturmiljöer och betydelsen av tillgänglighet för vardaglig vistelse utomhus.
Tack vare mötesplatsen Lövbacka kom Rosemarie och Rasmus i kontakt med fem deltagare vars utomhusvistelser sker med hjälp av stavar eller rullator. Efter ett samtal tillsammans inomhus, begav sig gruppen ut för en gemensam promenad i stadsparken Björkbacka som både ligger centralt i Östersund och nära deltagarnas boende.
Viktigt med natur och rörelse
Flera av deltagarna berättade att de tidigare har spenderat mycket tid utomhus. De beskriver därför en saknad över att inte kunna vara lika rörliga och ha samma möjligheter att röra sig ute längre. Skog och grönområden beskrivs som viktiga, och deltagarna använde ord som ”skönare”, ”lugnare” och ”meditativt” för att beskriva upplevelser i naturen. De beskrev också att naturen omkring deras boende har stor betydelse, och att exempelvis kunna se träd, vatten och fjäll genom fönstret både är berikande och viktigt.
Deltagarna uttryckte en stor insikt i betydelsen av att vara utomhus och flera av dem berättade att de försöker prioritera att komma ut och röra på sig för sin psykiska och fysiska hälsa. De uttryckte att de mår dåligt och ”klättrar på väggarna” om de inte får komma ut. Flera av deltagarna beskrev dock att deras utevistelser är väderberoende och att de inte gärna går ut om det är dåligt väder. De berättade också att de går på kortare promenader om cirka 30 minuter flera gånger i veckan.
Sista fokusgruppen i september
I september 2023 kommer den sista fokusgruppen att genomföras i ett urbant grönområde i Östersunds kommun med äldre vuxna som har behov av hjälpmedel. Är du intresserad av att delta är du välkommen att kontakta oss. Delstudiens resultat kommer att presenteras på den internationella konferensen Nordic Symposium on Tourism and Hospitality Research som arrangeras av Mittuniversitetet denna höst.