Så här tycker Östersunds och Härnösands äldre
Svaren från forskaren Kristin Godtman Klings enkätstudie har nu börjat analyseras. Resultaten visar bland annat att utomhusaktiviteter och vistelse i naturen ökar äldres vuxnas livskvalitet men att många inte har möjlighet att vara utomhus så ofta som de skulle vilja.
Naturen viktig för hälsan
Preliminära resultat visar att ungefär två tredjedelar av de svarande uppger att de vistas ofta (3–4 gånger i veckan) eller mycket ofta (varje dag) i naturområden i hemkommunen på vardagar. Trots att den höga siffran kan ses som positiv, uppger cirka 13% att de sällan eller aldrig vistas i naturområden, och 12% att de inte har möjlighet att vara ute i naturen så ofta som de önskar. Detta är viktigt att uppmärksamma, eftersom så många som 95% av respondenterna menar att naturupplevelser och utomhusaktiviteter påverkar deras hälsa positivt. Om personer inte har möjlighet att vistas i naturen så ofta som de önskar kan det innebära försämrad livskvalitet och ökad fysisk och psykisk ohälsa.
Viktiga faktorer
De vanligaste utomhusaktiviteterna som äldre vuxna i Härnösands och Östersunds kommuner ägnar sig åt är promenader, vandring, stavgång, plocka bär och svamp, och längdskidåkning. Respondenterna i enkäten ansåg att de viktigaste faktorerna för att besöka ett naturområde är att det ligger nära bostaden, att det finns markerade och preparerade stigar, att det är lugn och ro, samt att det finns mobiltäckning. Fler sittplatser och bänkar, separerade gång- och cykelbanor, samt bättre sandning och snöröjning på vintern är några förslag på förbättringar som respondenterna önskar att kommunen genomför för att öka tillgängligheten.
Inte fångat in alla
Strax över 80% av de som svarade på enkäten uppger att deras hälsa är bra eller mycket bra. Det visar att de som upplever sig ha sämre hälsa inte fångats in i enkäten, vilket är en brist. Det är naturligtvis viktigt att personer med olika hälsobakgrund kommer till tals, eftersom den kunskapen ger möjligheter att anpassa insatser efter olika behov.
Totalt svarade 255 personer från Östersunds och Härnösands kommun på enkäten. Den äldsta respondenten är född 1931, och den yngsta 1962. Majoriteten av respondenterna (59%) är födda mellan åren 1940-1949.