Intervju med Simon Strömqvist
Masterstudenten Simon Strömqvist har undersökt åldersvänlig stadsplanering med fokus på grönområden som inkluderande och stadsnära rekreationsområden. Här berättar han mer om sin uppsats.
Simon, vad handlar din masteruppsats om?
Mitt uppsatsämne var åldersvänlig stadsplanering med fokus på grönområden som inkluderande och stadsnära rekreationsområden. Genom att utforska preferenser hos äldre vuxna vid valet av naturområden kunde jag identifiera kunskap som är relevant för planering och utformning av åldersvänliga parker. Jag undersökte också planerarnas upplevelse av vilka åtgärder som behövs för att lösa utmaningar kopplat till en åldrande befolkning. Badhusparken och Surfbukten i Östersund var mitt fallstudieområde eftersom det är ett åldersvänligt alternativ till mer avlägsen natur.
Illustration över fallstudieområdet.
Vad kom du fram till?
Att majoriteten av de äldre vuxna upplevde funktionsnedsättning, men trots detta skattade sin allmänna hälsa som god. De nyttjade vanligtvis bekanta och tillgänglighetsanpassade naturområden som hade gångavstånd från bostaden. Planerarna betonade förebyggande åtgärder för att stödja äldre vuxnas självständighet. Likaså betydelsen av tvärsektoriella samverkansprojekt där offentliga, privata och ideella aktörer interagerar och utbyter kunskap. Min slutsats blev att åldersvänliga parker är komplexa och att mer tvärvetenskaplig forskning behövs kring parker och åldersvänlig samhällsplanering.
Det är mycket på gång i Östersund just nu inom ditt forskningsområde. Kan du berätta lite om det?
Ja, min studie blev mer relevant till följd av förändringar i Östersund och tack vare framväxten av den nya stadsdelen Storsjöstrand samt en ny gångbro över järnvägen. Broarna som tillkommit över järnvägen har ökat tillgänglighet för hållbara transporter till sjöstranden, inte minst genom Badhusparken som är ett kommunikationsnav för gång-och cykeltrafik. I och med att äldreboendet Björkbacka har avvecklats och det nya särskilda boendet Bangårdsgatan i stadsdelen Storsjöstrand tillkommit, har även behovet av åldersvänliga grönområden ökat i området. Östersunds kommun möter behovet på olika sätt och rustar sommaren 2023 upp Surfbukten för en miljon kronor med ett nytt café och solläktare för att möta en allt bredare målgrupp.