Din väg till universitetet – utan att flytta!
Basåret öppnar dörren till Mittuniversitetets tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Jennie Sandström, programansvarig på det nystartade programmet decentraliserat basår, berättar vad programmet är och vilka möjligheter det ger.
Vad är egentligen basår och behörighetsgivande utbildning för något?
– Det är ett förberedande år där man läser in natur- eller teknikbehörigheten för universitetsstudier. Det innehåller ämnena biologi, kemi, fysik och matematik.
Vad är skillnaden mellan vanligt basår och decentraliserat basår?
– På ett vanligt basår studerar man på antingen Campus Östersund eller Campus Sundsvall. På det decentraliserade basåret sker nästan all undervisning på ett lärcentrum nära dig. Du som elev besöker bara Östersund eller Sundsvall för att genomföra vissa laborationer.
På vilka orter ges det decentraliserat basåret?
– Åre, Strömsund, Ånge och Hudiksvall.
Men det här basåret är alltså inte på distans? Hur ser upplägget ut?
– Det är mycket viktigt att veta att det decentraliserade basåret inte är en distansutbildning. Du behöver ta dig till ditt lärcentrum för att ta del av undervisningen där på plats. Undervisningen sker bland annat med föreläsare som finns i Östersund eller Sundsvall som live-streamar till alla lärcentra. Ibland har du en digital träff med lärare där du jobbar med övningar, ställer frågor med mera. Några gånger per termin behöver du också ta dig till Sundsvall eller Östersund för att genomföra laborationer eller andra examinerande uppgifter.
Vad är fördelarna med det här upplägget?
– Du får studiekompisar både på ditt lokala lärcentrum och från de andra anslutna lärcentra. Ni får möjlighet att studera tillsammans och stötta varandra. Du får också hjälp och stöd av lärare och mentorer under utbildningen. Du får en bra utbildning, förutsättningar att skapa bra rutiner kring dina studier men du behöver inte flytta eller resa långt varje dag.
Varför ska jag läsa sånt här basår? Vad ger det för möjligheter?
– Det öppnar många dörrar att gå denna utbildning. Du får behörighet att söka många utbildningar inom natur och teknik och du får studievana och en naturvetenskaplig allmänbildning. Vill du sedan studera vidare har du fått en mycket god förberedelse och goda och färska kunskaper att ta med dig. Du får helt enkelt goda möjligheter att klara vidare studier på ett bra sätt!
För vem passar den här utbildningen?
– Det passar dig som vill ändra inriktning, kanske kompetensväxla eller som bara vill vidareutbilda dig. Det decentraliserade basåret passar dig som vill bo kvar på din hemort, i, eller i närheten av Åre, Strömsund, Ånge och Hudiksvall. Det är en stor fördel om du har intresse och engagemang eftersom det kräver en del självständiga studier.
På fyra år kan du ha en helt ny utbildning, med goda jobbmöjligheter, utan att behöva flytta!
Jag kan inte flytta från min hemort, är det ändå värt att läsa detta basår? Vad kan jag i så fall plugga sen?
– Ja, det kan absolut vara värt att läsa det decentraliserade basåret även om du inte kan flytta! Vi erbjuder platsgaranti på många utbildningar inom natur och teknik på Mittuniversitetet och flera av dessa finns också som distansutbildningar. Exempel på sådana utbildningar är energiingenjör, automationsingenjör, elkraftsingenjör, byggingenjör, ekoingenjör och ekoteknik. Dessa är 3-åriga utbildningar så du kan alltså på fyra år ha en helt ny utbildning, med goda jobbmöjligheter, utan att behöva flytta!
Vad menas med platsgaranti?
– Platsgaranti innebär att om du har klarat de basårskurser som krävs för den natur- eller teknikutbildning du är intresserad av och som erbjuds på Mittuniversitetet, så är du garanterad en plats på den utbildningen.
Hur ser det ut med jobbmöjligheter för de som läser basåret och sedan pluggar vidare?
– Det beror väldigt mycket på vilken utbildning du väljer efter basåret men många av de utbildningar vi lämnar platsgaranti på har också mycket goda arbetsmöjligheter efter utbildning. Det finns exempelvis gott om jobbannonser inom ingenjörsbranschen just nu.