Läs artiklar från svenska dagstidningar

Tor 09 nov 2023 10:14

Biblioteket får ofta frågor om möjligheten att läsa dagstidningar online. Som bibliotek kan vi tyvärr inte erbjuda e-prenumerationer på dagstidningar. Istället erbjuder vi möjligheten att läsa den tryckta tidningen av DN samt lokaltidningar på våra två bibliotek och via två av våra databaser.

Kvinna läser tidning sittandes i en blå soffa på ett bibliotek

Nedan beskriver vi vad du har tillgång till genom biblioteket digitalt.

Retriever Research 

Retriever Research är ett digitalt nyhetsarkiv för tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress. Artiklar från Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri och Sydsvenskan blir tillgängliga i databasen först 24 timmar efter publicering. Retriever Research ger inte åtkomst till den så kallade "låsta webben" för större dagstidningar som Dagens Nyheter. Istället fokuserar Retriever Research främst på att tillhandahålla artiklar från den tryckta versionen av tidningarna. 

Svenska dagstidningar

Kungliga bibliotekets söktjänst med digitaliserade svenska dagstidningar. Tjänsten innehåller material från närmare 2000 olika tidnings- och tidskriftstitlar. 
 
Allt material är fritt att söka i och tidningar som är publicerade 1900 eller tidigare är även fritt tillgängliga att läsas och laddas ner. Dagstidningarna tillgängliggörs tidigast fyra månader efter respektive tidnings publiceringsdatum. Material som är publicerat 1901 och senare är upphovsrättsskyddat och kan endast läsas vid en särskild sökstation på campusbiblioteken i Sundsvall och Östersund. 
 
Bibliotekets databaser
 
Behöver du hjälp med sökning i någon av våra databaser? Hör av dig till oss på biblioteket så hjälper vi dig!


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-09