Tis 06 feb 2024 05:00

Spikningsceremonin är en akademisk tradition som firar övergången från forskarutbildning till att bli färdig doktor. Ceremonin samlar doktoranden, handledare och kollegor för en stund att stanna upp och dela med sig av glädje och stolthet över avhandlingen. Kontakta oss på publicering@miun.se!

Hammare och avhandling
Olov Hemmingssons avhandling och bibliotekets specialdesignade spikningshammare

Vad är en spikning för något? 

Att spika upp avhandlingen ceremoniellt på spikväggen är symboliskt. Det representerar att forskningen är klar och redo för offentlig granskning. Spikningsceremonin är en akademisk tradition som firar övergången från att delta i forskarutbildning till att bli färdig doktor. Det är ett sätt att erkänna doktorandens prestation och vetenskapliga bidrag. Ceremonin samlar doktoranden, handledare, kollegor och andra nära personer. Det är en stund att dela med sig av glädje och stolthet över avhandlingen. 

Behöver jag göra en spikning? 

Den elektroniska spikningen i DiVA är obligatorisk medan den fysiska spikningsceremonin i biblioteket är valfri, men festlig! Den elektroniska spikningen ger allmänheten, kollegor och vänner chansen att läsa avhandlingen och bilda sig en åsikt innan den offentliga disputationen. Behöver du hjälp med att genomföra den elektroniska spikningen? Skriv till publicering@miun.se så hjälper vi dig. 

Hur går en fysisk spikning till egentligen? 

Spikning i biblioteket innebär att en doktorand ceremoniellt spikar upp sin doktorsavhandling på vår spikvägg. Spikningen ska ske minst tre veckor före disputationen. Se till att den elektroniska spikningen är klar innan den fysiska ceremonin. En vecka före ceremonin vill vi att du skickar oss abstrakt, spikblad och eventuellt ett foto av dig själv. Vi sätter upp detta på spikväggen och sätter upp en inbjudan till ceremonin. Övriga inbjudningar ansvarar du för. Till själva ceremonin ska du ta med ett exemplar av din avhandling som ska vara hålslaget i övre vänstra hörnet. Du kan få hjälp med borrning av vaktmästeriet. Vi tillhandahåller hammare och handsmidd spik, men du får gärna ta med själv om du vill. 

Hur bokar jag en spikning då? 

Kontakta oss på publicering@miun.se i god tid för att boka ett lämpligt datum. Tänk på att spikningen ska ske senast tre veckor före disputationen. 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-02-07