Mittuniversitetets forskare och andra medarbetare deltar ofta i samhällsdebatten med sina kunskaper och åsikter. På den här sidan kan du följa de senaste inläggen där forskning och åsikter möts i angelägna samhällsfrågor.

Debatt

Joe Bidens seger splittrar också Sverige

Forskare vid Demicom på Mittuniversitetet skriver i DN Debatt om rapporten ”Stjärnspäckat – reflektioner kring det amerikanska presidentvalet 2020 från ledande svenska forskare”.

Så missbrukas GDPR-sekretessen av myndigheter

Efter att ha granskat kammarrättsdomar kritiserar lärare i journalistik vid Mittuniversitetet svenska myndigheter för att hemligstämpla data och handlingar som borde varit offentliga.

Dags att kyla ner coronadebatten!

Rektor och prorektor i ÖstersundsPosten: När hot och trakasserier blir följden för den som står upp för sin forskning, kunskap och akademiska frihet klämtar varningsklockorna.

Människan anpassar sig snabbt till hypoxi

Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet, skriver i Läkartidningen utifrån att läkare som tar emot covid-19-patienter akut förvånas av att många »mår så bra« trots låga...

Marknadsreformer innebär stora utmaningar

Det finns viktiga lärdomar att hämta från tidigare forskning när regeringen ska genomföra den omfattande omorganisationen av Arbetsförmedlingen. Det skriver Gustav Lidén och Sara Nyhlén,...