”Vi vill hitta växter som kan rena förorenade fiberbankar”
Under sommaren har Gabriela Paladino, forskare vid institutionen för kemiteknik, arbetat med att få plantor att växa i material från de förorenade sedimenten som finns längs kusten kring Sundsvall.
I forskningsprojektet Biorem Fiber ska hon undersöka om levande växter kan rena de förorenade sedimenten, föroreningar som kommer från utsläpp från massa- och pappersindustrin. Ett 100-tal plantor har odlats fram under växthusliknande former på Campus i Sundsvall.
Några av de arter som odlats fram är bland annat korn, raps och en sorts högt gräs.
- Målet är att hitta en växt som kan växa i Sverige, som går att odla i stor skala och som kan ta upp tungmetaller som exempelvis kvicksilver, arsenik, koppar och bly, säger Gabriela.
Plantorna ska nu skördas och förberedas för vidare analyser under hösten. Vid årsskiftet hoppas Gabriela kunna besvara några kritiska frågor – vilka typer av växter är bäst lämpade, har plantorna tagit upp tungmetaller från materialet och har materialet i sig blivit mindre förorenat?
Att använda levande växter för att ta bort eller förstöra föroreningarna är en miljövänlig teknik som kallas fytoremediering (phytoremediation).
- Vi ser att detta kan vara ett billigt och miljövänligt sätt att lösa ett stort miljöproblem i regionen, säger Gabriela. Vi behöver även komma fram till vad som ska hända med plantorna efteråt, kan de förbrännas för att skapa energi eller kan vi använda dem för att framställa exempelvis biobränsle.