Mittuniversitetet och Sandvik tecknar femårigt avtal
Mittuniversitetet och globala industrikoncernen Sandvik har undertecknat det första samverkansavtalet parterna emellan. Inom ramen för det femåriga avtalet görs en investering i en maskin för elektronstrålesmältning på Mittuniversitetet, en av de första i sitt slag med en alldeles ny funktionalitet.
– Vi har redan satt igång med det första projektet där vi vill utveckla och industrialisera en ny legering på marknaden inom elektronstrålesmältning – ett rostfritt super-duplexmaterial som är väldigt starkt och motståndskraftigt mot korrosion. Just denna typ av projekt tror jag att vi kommer att kunna initiera fler av genom vårt samarbete, säger Lars-Erik Rännar, professor och forskningsledare additiv tillverkning, Mittuniversitetet.
Det femåriga samverkansavtalet innebär att parterna initierar gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. Den nya maskinen är fortsatt i Sandviks ägo men Mittuniversitetet står för drift, service och förbrukning. Målet är att tillsammans ta fram ännu fler material som bidrar till att driva på industrialiseringen av additiv tillverkning.
– Sandvik är en föregångare inom additiv tillverkning, med ledande kompetens längs hela den additiva värdekedjan – från metallpulver till färdig komponent. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Mittuniversitetet som har lång erfarenhet av elektronstrålesmältning, och särskilt eftersom vi kommer att fokusera på superduplext rostfritt stål. De duplexa stålen är flaggskeppsmaterial för oss på Sandvik, som arbetat med och varit ledande inom dessa legeringar i årtionden. Vi presenterade tidigare i år vår förmåga att framgångsrikt 3D-printa Sandviks välkända super duplexa metallpulver Osprey® 2507 med laser powder bed fusion-teknik, och nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla materialet för fler applikationer genom additiv tillverkning, säger Mikael Schuisky, affärsenhetschef på Sandvik Additive Manufacturing.
– Sandviks samverkan med oss är ett kvitto på att vi har bedrivit bra forskning under lång tid inom additiv tillverkning och specifikt elektronstrålesmältning, och det kommer att hjälpa oss att rekrytera både nationella och internationella studenter till våra kommande utbildningar på avancerad nivå, säger Lars-Erik Rännar.
Nyinvigning av labbet för additiv tillverkning vid Mittuniversitetet. Foto: Matilda Eliasson.
För Mittuniversitetets nuvarande och kommande studenter inom additiv tillverkning innebär den nya maskinen unika möjligheter att tillverka och analysera material. De senaste åren har dessutom universitetet haft en väldigt hög nyttjandegrad på den befintliga maskinen, vilket innebär att den nya maskinen från Sandvik ger bättre möjligheter för fler forskningsprojekt och detta kan i sin tur kan leda till en utökning av forskargruppen.
– Tidigare har vi haft en del begränsningar i hur smältprocessen kunde styras men med den nya maskinen och en ny programvara som annan partner bidrar med kommer vi att vara en av de första användarna i hela världen med den här typen av utrustning. Man kan likna det med att vi går från att vara begränsade med att lägga ett pussel med befintliga bitar till att vi själva kan utforma alla bitarna på exakt det sätt vi själva vill. Sammantaget öppnar det upp helt nya sätt att smälta metallpulver till solitt material som kommer att ge oss fantastiska forskningsmöjligheter och förhoppningsvis användbara resultat för svensk industri, avslutar Lars-Erik Rännar.
Kontaktperson Mittuniversitetet:
Lars-Erik Rännar, professor och forskningsledare additiv tillverkning, Mittuniversitetet, lars-erik.rannar@miun.se, +46 101428417
Presskontakt Sandvik Additive Manufacturing:
Lena Berg, VP Marknad och Kommunikation, +46 70 633 83 08
lena.berg@sandvik.com
Läs mer