Hur bygger man hållbara evenemang i fjällvärlden?

Tor 29 jul 2021 14:30

När Fjällmaratonveckan inleds lördag 31 juli i terrängen kring Vålådalen finns inte bara ett stort antal löpare på plats. På plats är också doktoranden Axel Eriksson för att bidra till att öka kunskapen om hur man skapar hållbara evenemang i naturen.

Axel Eriksson
Doktoranden Axel Eriksson hoppas på bråda dagar den kommande veckan. Foto: Privat.

− Det kommer förhoppningsvis att bli intensiva dagar. Jag ska intervjua både arrangörer och deltagare för att få deras perspektiv kring evenemanget. En av utmaningarna med idrotts- och friluftsaktiviteter i exempelvis fjällvärlden är ju att säkerställa att de är långsiktigt hållbara och här hoppas jag att min forskning kan komma att bidra, säger Axel Eriksson, doktorand vid turismforskningscentret ETOUR.

Hans doktorandprojekt är en del av programmet Mistra Sport and Outdoors och delprojekten ”Hållbara evenemang” och ”Hållbar mark- och vattenanvändning”, där man bland annat tittar på olika perspektiv på evenemang som går ute i naturen.

− Jag studerar ett perspektiv som lyfter frågor ur myndigheternas synvinkel, ett annat perspektiv handlar om hur människorna runt evenemangen ser på evenemangens roll och det tredje perspektivet är hur själva evenemangsdeltagarna ser på sin egen roll, säger Axel.

I detta nu fokuserar han på de två sistnämnda målgrupperna och det är därför han väljer att finnas på plats under Fjällmaratonveckan.

− Jag är på jakt efter löpare för att också få deras perspektiv. Jag kommer att be dem att ta foton för att få en direktbild över vad de ser och identifierar som naturavtryck, eller hur de själva förebygger att göra alltför stora avtryck, säger Axel.

Han kommer också att intervjua olika aktörer i området för att hämta in kunskap om hur de upplever att evenemangen påverkar naturen. Han vill få deras syn på naturintryck och evenemang i allmänhet samt fånga intrycken av fjällmaratonveckan och effekterna av det.

− Min uppgift är inte att avgöra om den här typen av evenemang kan eller bör genomföras. Målet är att hjälpa arrangörer att förstå hur de i framtiden ska bygga evenemang så att de blir mer hållbara genom att förstå vad deltagarna ser samt vad de som inte är med i evenemanget ser, säger Axel Eriksson.

På sikt kan resultatet av hans projekt också bidra i arbetet med nya framtida policyförslag. Projektet pågår till 2024.

Kontaktperson:
Axel Eriksson, doktorand vid turismforskningscentret ETOUR, axel.eriksson@miun.se, 0760-52 85 02


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-08-09