320 hjul testas för ett likvärdigt rullskidskytte‑SM

Tor 19 aug 2021 07:43

När rullskidskytte-SM avgörs i Sollefteå 20-22 augusti kommer åkarna att tävla på noggrant testade rullskidor. Forskaren Mats Ainegren använder specialkonstruerad utrustning för att mäta och analysera 80 par rullskidor.

Mats Ainegren
Mats Ainegren, forskare vid Sports Research Centre, vid den specialkonstruerade mätanläggningen. Foto: Ronney Wickzell, Mittuniversitetet.

− Målet med testerna är att alla åkare ska få så likvärdigt rullmotstånd som möjligt i sina tävlingsskidor. Det viktigaste är att sålla bort rullskidor eller hjul som kraftigt avviker gentemot övriga, säger Mats Ainegren, universitetslektor och forskare vid Sports Tech Research Centre.

Med hjälp av specialkonstruerad mätanläggning kan Mats lägga tyngd på varje rullskida och sedan får skidan rulla i mätanläggningen. Under en minut registreras motstånd och tyngd och genom ett dataprogram räknas en så kallad friktionskoefficient fram. Den ska vara så likvärdig som möjligt för alla skidor som ska användas.

Alla mätningar lagras i ett dataprogram och friktionskoefficienten analyseras. Foto: Mittuniversitetet.

− Det är en ganska tidskrävande process eftersom noggrannhet är viktigt, men erfarenheter från liknande tester har lärt mig hur och var jag kan spara tid. I nuläget går det åt ungefär en kvart för varje skida som ska mätas och eftersom det är 80 skidor som testas går det åt en veckas arbete för att mäta och analysera, säger Mats.

När mätningarna genomförs måste den rullskida som testas vara ordentligt uppvärmd för att få en stabil och standardiserad mätning. Hela testningsprocessen inleds därför med att Mats placerar skidorna i ett värmeskåp.

Mats Ainegren hämtar ännu en av de 80 rullskidor som ska mätas från värmeskåpet. Foto: Mittuniversitetet.

− Rullskidor har ju bland annat kullager och smörjmedel som värms upp när de används, vilket i sin tur påverkar friktionen. Om jag inte hade valt att förvärma skidorna i ett värmeskåp skulle mätningen av varje hjul behöva pågå i minst tio minuter, men det här är ett av de moment som jag har lyckats snabba på, berättar Mats som också kommer att finnas på plats i samband rullskidskytte-SM.

320 hjul rullar en minut vardera i maskinen och inför Mats granskande ögon. Foto: Mittuniversitetet.

Arbetet sker i samverkan med Svenska skidskytteförbundet och är en del i forskningsprojektet Augmented Sports som Mittuniversitetet bedriver och som pågår till slutet av 2022. Projektet genomförs med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, men även Östersunds kommun finns med som finansiär.

− När vi tävlar på rullskidor så är det framförallt för att testa åkarnas form och se hur sommarträningen fungerat. Därför är det viktigt att allas skidor har samma rullmotstånd. För oss känns de här mätningarna som ett viktigt steg mot bättre och än mer rättvisa förhållanden, säger skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo.

Kontaktpersoner:                   
Mats Ainegren, universitetslektor och forskare vid Sports Tech Research Centre, mats.ainegren@miun.se, 070-605 01 82


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-08-19