Internationell risk‑ och kriskonferens väcker stort intresse

Mån 20 sep 2021 10:56

Närmare 300 forskare ska under tre dagar diskutera hur framtida katastrofer kan se ut, men också vilka lärdomar samhället kan dra av tidigare kriser och av den pågående pandemin. Konferensen NEEDS2021 samlar expertis från stora delar av världen.

Utbränd skog

NEEDS är en återkommande, ambulerande risk- och kriskonferens och nu är det Mittuniversitetets risk- och krisforskningscentrum, RCR, som står som värd. Konferensen skulle ha arrangerats redan i mars 2020, men blev själv ett offer för en kris som stundtals lamslagit delar av världen, nämligen pandemin.

− Det här var den första konferensen som Mittuniversitetet tvingades ställa in, dessutom med väldigt kort varsel, när pandemin slog till förra våren. Det är väldigt glädjande att vi fick förtroendet att stå kvar som arrangör och när vi nu blickar fram mot en digital upplaga av konferensen ser vi att antalet deltagare är större än det brukar vara, säger Jörgen Sparf, docent i sociologi vid Mittuniversitetet och ordförande för NEEDS2021.

Under de tre dagar som konferensen genomförs bjuds deltagarna ett digert program med 35 olika paneldiskussioner, sex huvudtalare och ett samtal där konstnärer, som också är forskare, diskuterar på vilket sätt konsten kan hjälpa oss att förstå och förutse framtida katastrofer.

− Konferensen bygger på tre teman som handlar om hur vi drar lärdom av tidigare händelser, hur ny teknik som VR, AR och AI kan användas för att förbereda oss för framtida kriser, men också det mer filosofiska temat om simulering, utopier och dystopier där just konstnärsögonen ska hjälpa oss att förstå vad som kan vänta, säger Jörgen Sparf.

NEEDS2021 är den andra internationella, digitala konferensen på kort tid som Mittuniversitetet arrangerar. Precis som vid sommarens hållbarhetskonferens, ISDRS, gör den digitala formen att antalet deltagare blir större än väntat.

− Vi har i nuläget nära 300 forskare anmälda och det brukar inte vara så många som deltar på NEEDS-konferenserna. Det är en positiv effekt av att vi beslutat att genomföra den digitalt och på distans. Nästa år arrangeras konferensen på plats i Köpenhamn, säger Jörgen Sparf.

Här hittar du mer information om NEEDS2021: www.needs2021.com.

Kontaktperson:

Jörgen Sparf, docent i sociologi vid Mittuniversitetet och ordförande för NEEDS2021, jorgen.sparf@miun.se, 010-142 82 76


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-23