Journaliststudenter prisade för sin granskning

Mån 13 sep 2021 09:27

För journalistprogrammet blev helgens Guldspadegala en glädjefylld upplevelse när Årets Studentspade tilldelades tre av programmets studenter - ett viktigt och roligt erkännande, menar programansvarige Mattias Vesslegård.

Josefine Lundgren, Lisa Svensson och Saga Malm
Josefine Lundgren, Saga Malm och Lisa Svensson - vinnare av Studentspade 2021. Foto: Elin Thornberg, Borås Tidning.

Det vinnande bidraget "Sexfeud" är en av många viktiga granskningar som sett dagens ljus genom journalistprogrammets satsning på undersökande journalistik och sajten dcase.se.

Motiveringen till studentspaden 2021 löd: ”För att på ett wallrafflande sätt bokstavligen ha avslöjat en mörk värld med övergrepp mot barn, dold bakom en till synes oskyldig ordlek.”

Först en klassisk sportfråga: Hur känns det?

Det är otroligt roligt när våra studenter uppmärksammas. Vi vet att många gör ett väldigt bra jobb men det är kul när de får ta plats på den ”stora scenen”, säger Mattias Vesslegård, programansvarig på Mittuniversitetets journalistprogram.

Vad betyder det för Mittuniversitetets journalistprogram att studenter uppmärksammas på det här sättet?

Förhoppningsvis stärker det bilden av att vi utbildar nästa generations superjournalister. Journalister som ser orättvisor och maktmissbruk i alla dess former. Journalister som har kunskaper att leta rätt på och belägga sanningar. Journalister som förändrar samhället till det bättre.

Hur jobbar ni på journalistprogrammet med undersökande journalistik?

Det handlar mycket om att lära ut ett ”mindset”. Studenten lär sig vad undersökande journalistik är, vilken roll den spelar i samhället och vilka arbetsmetoder som krävs för att lyckas. När vi lär ut undersökande journalistik har vi en vetenskaplig hållning till journalistik samtidigt som storyn alltid är metodens utgångspunkt. I det arbetet sker ett gediget faktagranskande där varje mening ska kunna styrkas, säger Mattias Vesslegård.

I en debattartikel på DN Debatt (publicerades fredag 10 september) lyfts farhågor om att den undersökande journalistiken får ta allt mindre plats hos redaktionerna. Vad tänker du kring det?

Den undersökande journalistiken är enligt mig den viktiga journalistiken. Det är farligt om den försvinner. Tyvärr är den tids- och kunskapskrävande vilket gör den dyr, samtidigt som mediehusen slåss om tittarnas uppmärksamhet med techjättar som Facebook och Tictok. Min förhoppning är att den här journalistiken alltid, på ett eller annat sätt, kommer att slå igenom i bruset.

På vilket sätt kan journalistutbildningarna bidra till att undersökande journalistik spelar en viktig roll även i framtiden?

Vi arbetar hårt med att förse våra studenter med rätt ”verktyg”. Undersökande journalistik kräver en väl fungerande metod och det gäller allt från att söka information på rätt ställe, sortera data, till att berätta och paketera informationen på ett bra sätt, säger Mattias Vesslegård.

Lisa Svensson arbetar numera på SVTs Uppdrag granskning, Josefine Lundgren jobbar på Östersundsposten och Saga Malm studerar humaniora på Uppsala universitet.

Läs mer om Journalistprogrammet här!


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-07-11